Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPADE I PRITISKE NA TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

29.05.2014. 15:02

Tužiteljstvo BiH upoznato je sa pritiscima i prijetnjama sa kojim se susreću policijski djelatnici i tužitelji Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, koji rade na istrazi o ratnom zločinu u Štrpcima, te najoštrije osuđuje ove pritiske i prijetnje usmjerene na pravosuđe.

TUŽITELJSTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPADE I PRITISKE NA TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

Tužiteljstvo BiH intenzivno surađuje sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije u ovoj istrazi i pruža pomoć kolegama iz Srbije u rasvjetljavanju ratnog zločina otmice i ubojstva putnika bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Zajednička suradnja na temelju Protokola o suradnji koji je potpisan između dvaju tužiteljstava, nastavit će se i u budućnosti u pravcu što bržeg otkrivanja i kaznenog procesuiranja odgovornih za ovaj zločin.

Ovim putem Tužiteljstvo BiH iskazuje punu potporu kolegama iz Srbije u radu na rasvjetljavanju ovog teškog zločina.

U nastavku prilažemo saopštenje za javnost Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije:

R e p u b l i k a  S r b i j a 

 TUŽILAŠTVO  ZA RATNE ZLOČINE

29.05.2014. godina

B e o g r a d

- SAOPŠTENJE ZA JAVNOST -       

Pretnje tužiocima, policajcima i svedocima u predmetu “Štrpci”

Tužiocima i policajcima koji rade na  predmetu „Štrpci“, kao i svedocima otmice putnika iz voza Beograd-Bar februara 1993.godine,  upućene su ozbiljne pretnje od strane pripadnika Boračke organizacije „Višegrad“.

U saopštenjima i na lokalnim medijima danima se objavljuju dezinformacije o kidnapovanjima svedoka i njihove dece tokom noći, o „višemesečnom neovlaštenom i nazakonitom vršljanju“ po Višegradu i tom prilikom zaprećeno je  i „samoorganizovanjem“ ako ne obustave  ovu „prljavu igru“.

Pretnjama i optužbama na račun tužilaca i policije Srbije i BiH zbog aktivnosti  koje se sprovode na terenu, u javnost se upućuju pretnje u pokušaju da se skrene pažnja sa eventualne sopstvene odgovornosti nekih pripadnika boračke organizacije zbog ratnog zločina na teritoriji opštine Višegrad, kada je ubijeno najmanje 19 civila.

Zahvaljujući regionalnoj saradnji i sporazumima o ustupanju dokaza potpisanih između Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH odnosno Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, tužioci i policajci su u ovom predmetu došli do materijala i dokaza koji će pomoći da se posle 22 godine rasvetli slučaj otmice putnika iz voza u stanici Štrpci.

Ovakvi napadi na tužioca, policajce i svedoke predstavljaju nedvosmislen pokušaj ometanja postupka.

                                                                                                Služba za odnose sa javnošću

Tužilaštva za ratne zločine

Ustanička 29, 11000 Beograd, Srbija
kontakt tel: +381 11
3082 673
fax: +381 11 3082 782
e-mail: info@tuzilastvorz.org.rs
    tuzilastvorz@yahoo.com


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba