Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)

24.04.2014. 15:37

Ambasador Knut Vollebaek, komesar Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)

Na sastanku je razgovarano o procesu traženja i identifikacije osoba nestalih tokom rata u BiH.

S obzirom da se u našoj zemlji traga za još oko 7.000 nestalih osoba, te da je pronalazak i identifikacija nestalih vrlo važan proces i dokazni materijal u predmetima ratnih zločina, glavni tužilac je istakao da institucije u BiH moraju uložiti maksimalne napore u ovom segmentu, te da je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Glavni tužilac je upoznao ambasadora Vollebaeka sa jačanjem kapaciteta Tužilaštva BiH, naročito u Posebnom odjelu za ratne zločine, te da se u ovoj godini očekuju bolji rezultati u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Također, istakao je da Tužilaštvo ulaže maksimalne napore prilikom ekshumacije, pronalaska i identifikacije nestalih osoba, te da je Tužilaštvu potrebna pomoć međunarodne zajednice u ovom procesu.

Ambasador Vollebaek i direktorica ICMP-јa u BiH Kathryne Bomberger su istakli da su u BiH do sada pronađene i identifikovane oko 23.000 od ukupno oko 30.000 nestalih osoba, što je ogroman obavljeni posao u ovom segmentu, te da će se aktivnosti traženja i identifikacije nestalih osoba nastaviti i ubuduće.

Predstavnici ICMP-ja u BiH su istakli da će se ove aktivnosti nastaviti provoditi radi realizacije ekshumacija naročito kompliciranih i velikih masovnih grobnica i što brže identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Istaknuto je da su aktivnosti u vezi pronalaska i identifikacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica u proteklim mjesecima zahtijevale veliki angažman Tužilaštva BiH i ICMP-ja u BiH, što je primjer njihove aktivne saradnje i požrtvovanosti u ovom poslu.

Na sastanku je razgovarano i o procesu revizije posmrtnih ostataka u 11 mrtvačnica, od kojih je revizija završena u Mostaru i Nevesinju, a trenutno se radi u Goraždu, nakon čega će se pristupiti reviziji preostalih 8 mrtvačnica, uključujući Visoko i Tuzlu, gdje se nalazi najveći broj posmrtnih ostataka.

U ovom procesu, koji će se aktivno obavljati u narednom periodu, bit će potrebna velika pomoć međunarodne zajednice kako bi se izvršila identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka.

Na sastanku je istaknuto i to da će se pokušati doći do novih lokacija masovnih grobnica u BiH uz pomoć satelitskih snimaka.

Zvaničnici ICMP-ja su iskazali podršku Tužilaštvu BiH u naporima za uspostavu vladavine prava te procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima vezanim za proces ekshumacija na terenu i identifikaciju nestalih osoba, u kojima službenici Tužilaštva BiH svakodnevno učestvuju na više lokacija, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba