Vijesti

TUŽITELJ IZ POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE, ZAJEDNO SA ISTRAŽNIM TIMOM, POSJETIO JE LOKALITET EKSHUMACIJE MASOVNE GROBNICE U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA

20.12.2013. 15:39

Po nalogu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, skupa sa stručnom suradnicom i istražiteljem Tužiteljstva BiH, posjetio je mjesto ekshumacije na lokalitetu Tomašica kod Prijedora.

TUŽITELJ IZ POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE, ZAJEDNO SA ISTRAŽNIM TIMOM, POSJETIO JE LOKALITET EKSHUMACIJE MASOVNE GROBNICE U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA

Prošlog tjedna je postupajući tužitelj preuzeo u rad predmet ekshumacije na lokalitetu masovne grobnice Tomašica i odredio da se angažira još jedan kriminalističko-sudski tim, u cilju intenziviranja rada na ekshumaciji i medicinsko-kriminalističkoj obradi nađenih tijela žrtava. Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH je, skupa sa istražnim timom, obišao lokalitet masovne grobnice Tomašica, kao i kapacitete na lokaciji „Krajina - identifikacioni projekat“ (KIP) Šejkovača, gdje se vrši proces sudsko-medicinske obrade i identificiranja posmrtnih ostataka pronađenih na lokalitetu Tomašica, te utvrdio da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Tužitelj je na mjestu ekshumacije dobio detaljne informacije o dosadašnjem tijeku ove ekshumacije tijekom koje su pronađeni posmrtni ostaci više stotina žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okolice, kao i o nastavku radova u narednom razdoblju.

Tijekom dvodnevnog boravka na području Prijedora i Sanskog Mosta, tužitelj i istražni tim su poduzeli mjere i radnje na prikupljanju informacija o mjestima počinjenja zločina i mogućim izvršiteljima zločina, čije su žrtve pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Po naredbi glavnog tužitelja, proces ekshumacije na Tomašici nije prekinut i radovi se vrše unatoč niskim temperaturama, koje su danima nekoliko stupnjeva u minusu.

Na lokalitetu Tomašica, gdje proces ekshumacije već traje oko 4 mjeseca, stalno je nazočan istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji nadgleda proces i koordinira rad ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa ostalim institucijama uključenim u procese traženja, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u cijeloj Bosni i Hercegovini, ulaže maksimalne napore da se ovi procesi ubrzaju, te je zbog toga u procesu ekshumacija zatražen i angažman mehanizacije Oružanih snaga BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba