Vijesti

PODIGNUTA NAJVEĆA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI I FINANSIJSKI KRIMINAL U POSTDEJTONSKOJ BiH. 23 FIZIČKE I PRAVNE OSOBE TERETE SE ZA POREZNE UTAJE I NEZAKONIT POVRAT PDV-a U IZNOSU OD OKO 10 MILIONA KM

16.12.2013. 14:42

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu Mlađen Kekerović i dr.

PODIGNUTA NAJVEĆA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI I FINANSIJSKI KRIMINAL U POSTDEJTONSKOJ BiH. 23 FIZIČKE I PRAVNE OSOBE TERETE SE ZA POREZNE UTAJE I NEZAKONIT POVRAT PDV-a U IZNOSU OD OKO 10 MILIONA KM

Optužnica se odnosi na 23 fizičke i pravne osobe koje se terete za krivična djela organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, sprječavanje dokazivanja te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Optužene osobe se terete da su u dužem periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru izvršile porezne utaje i nezakoniti povrat PDV-a u iznosu od oko 10 miliona KM.

Tužilaštvo BiH je zatražilo, a sud je odobrio, blokadu imovine u višemilionskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade, objekte i kuće na području Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila.

U okviru ovog predmeta bit će predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi ostvarene počinjenjem krivičnih djela.

Radi se o najobimnijoj optužnici za krivična djela finansijskog kriminala podignutoj u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Uz optužnicu, Sudu BiH će biti proslijeđeno više od 1000 dokaznih materijala, te predloženo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe i 2 stručna vještaka.

Tim Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji su činili tužilac, stručni saradnici, istražilac ekonomske struke i pripravnici, na ovoj istrazi je intenzivno radio nekoliko godina, zajedno sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima SIPA-e.

Tri osumnjičene osobe se nalaze u pritvoru, a Tužilaštvo BiH istragu nastavlja dalje s ciljem otkrivanja i dokazivanja odgovornosti osumnjičenih ovlaštenih službenih osoba u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koje su omogućile nezakonit povrat PDV-a u višemilionskim iznosima.

Tužilaštvo BiH nastavlja dalje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije radi zaštite vladavine prava i ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine te stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, a u svjetlu približavanja naše zemlje evropskim integracijama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba