Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРАГЕ САМАРЏИЈЕ (1946) ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

27.09.2013. 15:14

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Драге Самарџије, који се терети због кривичног дјела злочини против човјечности.

Тужилац Регионалног тима I Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Драге Самарџије, рођеног 14. 01. 1946. године у општини Кључ, настањеног у Београду, држављанина БиХ и Републике Србије.

Осумњичени Драго Самарџија се терети да је од половине мјесеца јуна 1992. године до краја 1992. године, као командант 17. лаке пјешадијске бригаде, заједно са припадницима Станице јавне безбједности Кључ и члановима Кризног штаба општине Кључ, учествовао у провођењу Стратешких циљева Скупштине српског народа БиХ, тако што је наређивао нападе на небрањена села и засеоке који су били настањени муслиманским становништвом.

У нападима на села и засеоке Рамићи, Красуље, Хрипавци, Ошљак, Доњи Биљани, Ботоњићи, Домазети, Бркићи и Јабуковица, убијено је више стотина цивила. Дио преживјелих је психички и физички злостављан, дио је незаконито затворен у логор Мањача, а преостало становништво је присилно пресељено изван територије Српске републике БиХ.

Жртве напада којима је командовао осумњичени Драго Самарџија ексхумиране су и идентификоване у више масовних гробница на подручју општине Кључ.

Оптужени се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. ставa 1. тачкe х) Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са чланом 180. ставом 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba