Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈОСИПА ТОЛИЋА (1967)

27.09.2013. 15:11

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Јосипа Толића, рођеног 30. 11. 1967. године у Оџаку, гдје је и стално настањен, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Оптужени Јосип Толић се терети да је за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, као припадник ХВО-а при 102. оџачкој бригади, у својству стражара, у периоду између мјесеца маја и новембра 1992. године, на подручју општина Оџак и Босански Брод, поступајући супротно Женевској конвенцији о заштити грађанских лица за вријеме рата, сам или скупа са другим припадницима ХВО-а, у заробљеничким објектима учествовао у нечовјечном поступању према цивилима српске националности који су били незаконито затворени у просторијама основне школе у Оџаку, просторијама основне школе у Новом Граду, општина Оџак, у фабрици “Стролит” такође у Оџаку и у заробљеничким објектима у просторијама грађевинског материјала у Босанском Броду као и просторијама Средњошколског центра „Фриц Павлик“, такође општина Босански Брод.

У дванаест тачака оптужнице, оптужени се између осталог терети за противправна затварања у заробљеничке објекте, нечовјечно поступање према заробљеницима и злостављање које је резултирало убиствима и смртним посљедицама, учешће у присиљавању незаконито затворених жена на принудни сексуални однос са припадницима ХВО-а или други облик тешког сексуалног насиља над душевно обољелом затвореницом.

Надаље, оптужени је поред учествовања у убиствима, мучењима, намјерном наношењу снажне физичке и психичке боли и патње, учествовао и у одвођењу затвореника на принудни рад на прве борбене линије, гдје је неколико њих убијено а више њих рањено, као и у пљачкању затвореника српске националности.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba