Вијести

ОДЛУЧНА АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА, МЕЂУ КОЈИМА И ВОДЕЋИ ЗВАНИЧНИЦИ ЦАРИНСКИХ ИСПОСТАВА У ТУЗЛИ И БИЈЕЉИНИ

24.09.2013. 15:04

По налогу Тужилаштва БиХ реализоване су активности у оквиру акције кодног назива „Мастер“. Прикупљени су докази који указују на вишемилионске злоупотребе званичника царинских испостава при УИО БиХ, као и других припадника организоване криминалне групе.

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, више десетина полицијских службеника SIPA-е је извршило активности лишења слободе више лица и претреса на више локација у Тузли, Бијељини, Сарајеву, Брчком и Зворнику.

Лица која су лишена слободе су осумњичена за организовани криминал у вези са царинским и пореским утајама и прањем новца. Слободе су, између осталих, лишени високи званичници УИО БиХ, односно челници царинских испостава у Бијељини и Тузли, као и цариници запослени у УИО БиХ.

Према прикупљеним доказима, у овој обимној истрази у борби против корупције и организованог криминала, чији су починиоци и службена лица која су злоупотријебила положај, званичници УИО, учествовали су у организованом криминалу тако што су за новац или друге облике користи допуштали пролазак камиона и шлепера одређених предузећа, без икакве царинске контроле робе, као и друге злоупотребе положаја везане за царинску процедуру.

На овај начин, држави Босни и Херцеговини и њеним грађанима је нанесена вишемилионска штета, јер су према прикупљеним доказима ове противзаконите активности увоза разних врста роба, а највише текстила, трајале најмање двије године. Такође, нанесена је велика штета безбједносној ситуацији у БиХ, јер је на овај начин био и омогућен увоз и кријумчарење законом забрањених материја и средстава.

Лица лишена слободе ће бити предата поступајућем тужиоцу, који ће након испитивања одлучити према колико осумњичених ће упутити приједлоге за одређивање мјера притвора или мјера забране, у складу са законом.

Лица под истрагом у овом предмету су осумњичена за кривична дјела организираног криминала из члана 250., у вези са кривичним дјелима порезне утаје или преваре из члана 210., царинске преваре из члана 216. и прања новца из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама у нашој земљи, наставља одлучну борбу против корупције и организованог криминала, а нарочито облика криминала у који су уплетена службена лица институција БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba