Вијести

НА САСТАНКУ ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ И ТУЖИЛАШТВА БиХ ДОГОВОРЕНА МЕЂУСОБНА ПОМОЋ И КОНКРЕТНА САРАДЊА У ВИШЕ ПРЕДМЕТА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

19.09.2013. 15:28

Током радног састанка презентоване су до сада предузете активности у сарадњи и помоћи у конкретним предметима и договорена даља сарадња у заједничкој борби против некажњених ратних злочина, на путу двије земље ка европским интеграцијама.

НА САСТАНКУ ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ И ТУЖИЛАШТВА БиХ ДОГОВОРЕНА МЕЂУСОБНА ПОМОЋ И КОНКРЕТНА САРАДЊА У ВИШЕ ПРЕДМЕТА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

На састанку делегација тужилаца на чијем су челу главни тужиоци Горан Салиховић и Владимир Вукчевић, у колегијалној и пријатељској атмосфери су разговарали о досадашњим резултатима сарадње у оквиру Протокола о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Представници Тужилаштва БиХ упознали су колеге из Србије да су покренуте активности на тражењу, проналаску и ексхумацији жртава ратног злочина, држављана Србије који су отети из воза у Штрпцима 1993. године, а за чије се посмртне остатке претпоставља да се налазе на подручју Вишеграда.

Након што је тужилаштво из Србије доставило информацију о могућој локацији на којој се налазе посмртни остаци жртава злочина у Штрпцима, извршене су провјере и у близини те локације су пронађени одређени посмртни остаци, за које ће детаљном анализом бити утврђено коме припадају. Тужилаштво БиХ је обећало пуну помоћ и сарадњу у активностима које су потребне за проналазак посмртних остатака ових жртава, њихову ексхумацију и идентификацију.

Тужиоци су на састанку разговарали и о процесуирању предмета „Добровољачка улица“, као и „Тузланска колона“ који је уступљен на процесуирање Босни и Херцеговини, те просљеђивању Босни и Херцеговини преосталог дијела предмета који се односи на Тузланску колону.

Такође, колеге из Србије су упознате да ће им ускоро бити предати доказни материјали у два предмета ратног злочина на подручју Сребренице, у којима су подигнуте оптужнице, а оптужени се налазе на територији Србије.

„Заједничка сарадња у предметима ратних злочина се мора развијати и наставити, како би Босна и Херцеговина и Србија у наредном периоду ријешиле предмете чије непроцесуирање оптерећује процес владавине права и процес помирења у региону“ - истакао је тужилац Салиховић.

Представници Тужилаштва за ратне злочине Србије су упознали колеге из БиХ са проведеним активностима на провјери мјеста боравишта и држављанстава за већи број осумњичених који се налазе на територији Србије.

Такође, тужиоци из Београда су изразили велику захвалност удружењима жртава ратног злочина из Сребренице и Покрету мајки енклава Сребреница и Жепа на давању сагласности и подршке за процесуирање оптужених за злочине у Сребреници, који се налазе у Србији.

„Ова сагласност и подршка нашем раду од стране сребреничких жртава је велики помак и представља израз повјерењa за Тужилаштво за ратне злочине Србије и један је од битних корака у процесу успоставе владавине права и помирења у региону“ – рекао је Владимир Вукчевић.

Током састанка, представници Тужилаштва БиХ су упознали колеге да се процес ексхумације на локалитету депоније у Бућа Потоку наставља, те да је тужилаштво одлучно да до краја истражи информацију о постојању посмртних остатака на том локалитету, а колеге из Београда су изразиле увјерење да ће процес тражења посмртних остатака бити настављен до потпуне провјере тих информација.

На састанку је договорена даља сарадња и помоћ у процесуирању предмета ратних злочина у предметима у којима се починиоци, жртве или докази налазе на територији ове двије државе.

Сарадња у оквиру Протокола је врло битна за успоставу владавине права у региону, борбу против некажњивости ратних злочина, а сарадњу подржавају и институције ЕУ у процесу европских интеграција Босне и Херцеговине и Србије.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba