Вијести

НАСТАВЉЕНИ СУ РАДОВИ НА ЕКСХУМАЦИЈИ НА ЛОКАЛИТЕТУ ТОМАШИЦА У ОКОЛИНИ ПРИЈЕДОРА. УТВРЂУЈУ СЕ ПРЕЦИЗНЕ ДИМЕНЗИЈЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ, НАКОН ЧЕГА ЋЕ ПОЧЕТИ ИСКОПАВАЊЕ ПОЈЕДИНАЧНИХ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА

11.09.2013. 15:10

Интензивним радовима на терену још увијек се утврђује тачна величина ове гробнице, али се са сигурношћу може закључити да је ријеч о гробници великих димензија, која је са једне стране дуга најмање 10 метара.

НАСТАВЉЕНИ СУ РАДОВИ НА ЕКСХУМАЦИЈИ НА ЛОКАЛИТЕТУ ТОМАШИЦА У ОКОЛИНИ ПРИЈЕДОРА. УТВРЂУЈУ СЕ ПРЕЦИЗНЕ ДИМЕНЗИЈЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ, НАКОН ЧЕГА ЋЕ ПОЧЕТИ ИСКОПАВАЊЕ ПОЈЕДИНАЧНИХ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА

У току су сложени радови на проширењу прилаза гробници, да би се могао омогућити приступ антрополозима и приступити ископавању посмртних остатака.

На овој локацији пронађени су трагови рада машина и механизације, што указује на то да су жртве са овог локалитета измијештане у неку другу гробницу, највјероватније у гробницу Јакарина коса.

Према прикупљеним доказима, у масовној гробници су тијела жртава бошњачке и хрватске националности са подручја Приједора и околине, које су убијене у љето 1992. године. Ради се примарној масовној гробници и засигурно једној од највећих на подручју Босанске Крајине.

Ова масовна гробница откривена је 03. септембра и била је скривена вјештачким насипима земље, а детаљним копањем откривен је слој тла у дубини од неколико метара, у којем су нагомилани посмртни остаци.

Истражилац Тужилаштва БиХ сво вријеме се налази на терену гдје координише рад свих лица укључених у процес ексхумације.

Према првим визуелним процјенама, у овој масовној гробници закопано је више десетина жртава, а тачан број и идентитет жртава биће утврђен детаљним ископавањима и утврђивањем идентитета уз помоћ расположивих форензичких метода.

Тужилаштво БиХ и остале институције укључене у процес ексхумације предузимају интензивне активности на обезбјеђењу наведене локације, те организовању процеса ископавања жртава, њихове даље судско-медицинске обраде и утврђивању идентитета.

Процес ексхумације се наставља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba