Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

26.08.2013. 15:13

Информација за медије у вези с активностима у оквиру Протокола о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Реализација сарадње у складу с Протоколом о сарадњи представља позитиван помак у борби против некажњивости ратних злочина, а подржава је и Европска унија у складу са закључцима структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Након потписивања Протокола, одржан је низ састанака представника двају тужилаштава, а ускоро ће бити одржан и састанак на којем ће учествовати главни тужиоци Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије.

Тужилаштво БиХ поздравља позитивне помаке који се дешавају након потписивања Протокола о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, како би се предузеле све активности да се починиоци ратних злочина убудуће не могу скривати од процесуирања јер посједују држављанства других земаља.

Ова заједничка сарадња је позитиван помак и у свјетлу европских интеграција земаља региона ради јачања процеса владавине права и помирења, као и постизања правде како би се испунила очекивања жртава ратних злочина и њихових породица.

Тужилаштво БиХ ће учинити максималне напоре да пружи подршку и помоћ колегама из Србије у складу са Протоколом.

Не можемо говорити о детаљима везаним за предмете у оквиру којих се реализује међусобна помоћ, јер доиста не би било професионално и у складу са тужилачким професионалним стандардима да то чинимо путем медија.

Видео снимак можете погледати ОВДЈЕ


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba