Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV A. S.

22.08.2013. 15:19

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je podigao optužnicu protiv A. S. (1975) iz Prizrena na Kosovu, državljanina R Srbije, koji se tereti da je počinio krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stava 1., u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od 25. 03. 2011. do 30. 03. 2011. godine, kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, zajedno sa više drugih osoba počinio krivično djelo, odnosno neovlašteno posredovao u vršenju međunarodnog prenosa veće količine opojne droge marihuana - skank.

U optužnici se navodi da je pronađena navedena droga u količini 9.762,605 grama, upakovana u paketiće od po pola kilograma te omotana PVC folijom sakrivena na skrovita mjesta u PMV marke „VW Golf 2“ bh. registarskih oznaka, otkrivena prilikom policijske kontrole dana 30. 03. 2011. godine, oko 23,40 sati na MGP Uvac, na ulazu u BiH.

Dalje se navodi, da o učešću optuženog u izvršenju ovog krivičnog djela potvrđuje i činjenica da je sudjelovao u organizovanju prevoza, odnosno pripreme odgovarajućeg vozila kako bi drogu mogao smjestiti u rezervoar sa gorivom, pa je nakon odabira odgovarajućeg vozila za tu svrhu izvršio plaćanje presuđenoj osobi, koja je i obavila prenos droge od Bosanske Mitrovice do Bosanske Krupe, prilikom čega je uhvaćena te krivično procesuirana.

Optuženi A. S. je bio u bjekstvu od 2011. godine pa sve do momenta kada je nedavno lišen slobode zbog drugog krivičnog djela, zbog kojeg se trenutno i nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba