Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЕМИГРАНАТА

03.04.2013. 15:17

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.   Д.А. (1963) из Сарајева, држављанина БиХ,

2.   Џ.А. (1975) из Тузле, држављанина БиХ, и

3.   Г.В. (1986) из Тузле, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду од мјесеца октобра 2009. па до марта 2010. године, а све са циљем стицања противправне имовинске користи, припремали и организовали превођење држављана Босне и Херцеговине са територије БиХ на подручје земаља Европске уније, тачније у Француску и Швајцарску, при чему су наведени емигранти прелазили преко територија више држава међу којима су Р Хрватска, Словенија, Италија, Француска и Швајцарска, а да при томе нису били држављани ни стални становници било које од тих држава и нису испуњавали прописане услове за законит улазак и боравак у тим земљама, чиме су избјегли мјере царинске контроле, а што је у супротности са важећим законским прописима.

Према наводима оптужнице, оптужени Д.А. је организовао групу за организовани криминал у коју су приступили оптужени Џ.А. и Г.В. и више њима познатих лица, који су између осталог били задужени за проналазак лица заинтересованих за незаконит улазак у земље ЕУ, превоз, преузимање договореног износа новца као накнаду за кријумчарење од породица миграната, те да кријумчарена лица преузму и проведу кроз земље ЕУ.

Оптужени су на претходно описан начин у више наврата организовали превођење више држављана Босне и Херцеговине у друге државе, за различите новчане накнаде у износу од више хиљада КМ.

Због свега наведеног, оптужени се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона БиХ, те у вези са чланом 54. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba