Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA EMIGRANATA

03.04.2013. 15:17

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   D.A. (1963) iz Sarajeva, državljanina BiH,

2.   DŽ.A. (1975) iz Tuzle, državljanina BiH, i

3.   G.V. (1986) iz Tuzle, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom razdoblju od mjeseca listopada 2009. pa do ožujka 2010. godine, a sve sa ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, pripremali i organizirali prevođenje državljana Bosne i Hercegovine sa teritorija BiH na područje zemalja Europske unije, točnije u Francusku i Švicarsku, pri čemu su navedeni emigranti prelazili preko teritorijа više država među kojima su R Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska i Švicarska, a da pri tome nisu bili državljani ni stalni stanovnici bilo koje od tih država i nisu ispunjavali propisane uvjete za zakonit ulazak i boravak u tim zemljama, čime su izbjegli mjere carinske kontrole, a što je u suprotnosti sa važećim zakonskim propisima.

Prema navodima optužnice, optuženi D.A. je organizirao skupinu za organizirani kriminal u koju su pristupili optuženi Dž.A. i G.V. i više njma poznatih osoba, koji su između ostalog bili zaduženi za pronalazak osoba zainteresiranih za nezakonit ulazak u zemlje EU, prijevoz, preuzimanje dogovorenog iznosa novca kao naknadu za krijumčarenje od obitelji migranata, te da krijumčarene osobe preuzmu i provedu kroz zemlje EU.

Optuženi su na prethodno opisan način u više navrata organizirali prevođenje više državljana Bosne i Hercegovine u druge države, za različite novčane naknade u iznosu od više tisuća KM.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH, te u svezi sa člankom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba