Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA EMIGRANATA

03.04.2013. 15:17

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   D.A. (1963) iz Sarajeva, državljanina BiH,

2.   DŽ.A. (1975) iz Tuzle, državljanina BiH, i

3.   G.V. (1986) iz Tuzle, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od mjeseca oktobra 2009. pa do marta 2010. godine, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, pripremali i organizovali prevođenje državljana Bosne i Hercegovine sa teritorije BiH na područje zemalja Evropske unije, tačnije u Francusku i Švicarsku, pri čemu su navedeni emigranti prelazili preko teritorija više država među kojima su R Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska i Švicarska, a da pri tome nisu bili državljani ni stalni stanovnici bilo koje od tih država i nisu ispunjavali propisane uslove za zakonit ulazak i boravak u tim zemljama, čime su izbjegli mjere carinske kontrole, a što je u suprotnosti sa važećim zakonskim propisima.

Prema navodima optužnice, optuženi D.A. je organizovao grupu za organizovani kriminal u koju su pristupili optuženi Dž.A. i G.V. i više njima poznatih osoba, koji su između ostalog bili zaduženi za pronalazak osoba zainteresovanih za nezakonit ulazak u zemlje EU, prevoz, preuzimanje dogovorenog iznosa novca kao naknadu za krijumčarenje od porodica migranata, te da krijumčarene osobe preuzmu i provedu kroz zemlje EU.

Optuženi su, na prethodno opisan način, u više navrata organizovali prevođenje više državljana Bosne i Hercegovine u druge države, za različite novčane naknade u iznosu od više hiljada KM.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, te u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba