Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА, ИЗРИЦАЊЕ МЈЕРА ЗАБРАНЕ, ТЕ РАСПИСИВАЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ ПОТЈЕРНИЦЕ

19.02.2013. 15:17

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора, изрицање мјера забране и расписивање међународне потјернице за 5 лица због постојања основане сумње да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. ставови 3. и 2. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 1. КЗ-а БиХ.

Осумњичена лица, за која је поступајући тужилац затражио притвор, лишили су слободе припадници Државне агенције за истраге и заштиту - SIPA, у координацији са припадницима Граничне полиције БиХ и МУП-а Тузланског кантона, на Граничном прелазу Орашје и извршили запљену веће количине опојне дроге кокаин, као и смјесу и текућину за производњу опојних дрога, те извршили претресе на више локација на подручју Бановића.

Заплијењена опојна дрога и хемикалије за производњу опојне дроге биће подвргнуте стручном вјештачењу, током којег ће се утврдити врста и концентрација опојне дроге у заплијењеној материји.

Према прелиминарним провјерама, заплијењена је количина од најмање 1 килограма опојне дроге кокаин, чија вриједност у уличној продаји, на илегалном нарко тржишту, достиже и више десетина хиљада КМ.

Накнадним вјештачењем заплијењених материја, могуће је да количина кокаина буде и већа.

Наведена запљена представља једну од већих запљена опојне дроге кокаин, у посљедњих неколико година.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора у трајању од 30 дана за осумњичене М.М. (1979), М.Д. (1977) и О.Р. (1977), те у односу на осумњичене Р.Е. (1989) и М.Е. (1986) изрицање мјера забране. С обзиром да се осумњичени М.Д. (1977) налази у бјекству, предложено је да Суд БиХ након одређивања мјере притвора, изда наредбу за расписивање међународне потјернице у складу са чланом 443. Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Тужилац је предложио одређивање мјере притвора из разлога предвиђених чланом 132. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП-а БиХ.

Између осталог, мјера притвора предложена је због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли прикривати доказе, утицати на свједоке или саучеснике у циљу онемогућавања прикупљања доказа и провођења истраге, а у односу на М.М. и М.Д. предложена је мјера притвора из разлога што постоји опасност од бјекства осумњичених, те у односу на О.Р. због оправдане сумње да би осумњичени, уколико би се нашао на слободи, поново извршио исто или слично кривично дјело.

У односу на осумњичене М.Е. и Р.Е., поступајући тужилац је предложио мјере забране из члана 126.а тачке ц) и д) ЗКП-а БиХ, односно забрана састајања са осталим осумњиченима, те обавезу јављања једном седмично у полицијску станицу по мјесту пребивалишта.

Тужилаштво БиХ и полицијске агенције настављају активности и истрагу у овом предмету у правцу подизања оптужнице против осумњичених лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba