Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

19.02.2013. 15:10

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица која се терете за кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1. Хусеина Бегића званог „Хусо“, рођеног 22.01.1964. године у Бихаћу, настањеног у Цазину, држављанина БиХ,

2. Сафета Ковачевића званог “Папо“, рођеног 18.09.1973. године у општини Бихаћ гдје је и настањен, држављанина БиХ и Р Хрватске,

3. Мухамеда Анадолца, рођеног 29.07.1972. године у Бихаћу гдје је и настањен, држављанина БиХ,

4. Абида Љубијанкића, рођеног 15.10.1969. године у Цазину, настањеног у Бихаћу, држављанина БиХ и

5. Сабахудина Хафурића, рођеног 08.05.1972. године у Бихаћу гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Наведени оптужени се терете да су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између Војске Републике Српске и Армије Републике БиХ, поступајући супротно члану 3. и члану 4. Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима од 12. августа 1949. године, као припадници 5. батаљона Војне полиције V корпуса Армије РБиХ, намјерно наносили снажне физичке и душевне болове и патње, повреде тијела и здравља, ратним заробљеницима припадницима, Војске РС.

У оптужници се наводи да су оптужени Сафет Ковачевић, Мухамед Анадолац, Абид Љубијанкић и Сабахудин Хафурић у својству војних полицајаца, а Хусеин Бегић у својству командира вода у другој чети 5. батаљона Војне полиције, дана 11.03.1995. године, учествовали у спровођењу тридесет и једног (31) ратног заробљеника ВРС, који су се налазили под контролом V корпуса, са локација сабирних центара у кругу предузећа „Рад“ у Цазину, затвора „Луке“ у Бихаћу и касарне „Адил Бешић“ у Бихаћу, чији је превоз вршен аутобусом.

Оптужени су заробљеним припадницима ВРС по уласку у аутобус најприје на очи ставили платнене повезе, затим им наредили да руке држе на леђима, а главе у погнутом положају, те их присилили да сједну на патос аутобуса, да би током вожње на релацији од Цазина до Бихаћа и даље од Бихаћа до Граничног прелаза Изачић, која је трајала знатно дуже од уобичајене, нечовјечно поступали према ратним заробљеницима, намјерно им наносећи снажне физичке и душевне болове и патње, повреде тијела и здравља, тако што су их тукли полицијским палицама, кундацима пушака, рукама и ногама, задајући им ударце по различитим дијеловима тијела, а истовремено их присиљавали да пјевају пјесму „Босно моја“ и да на питање полицајаца „чија је ово земља“ у један глас одговарају “Турска“, те да узвикују муслимански ратнички поклич „Текбир-Алаху Екбер“, упозоравајући их да не подижу главу.

Оптужени Хусеин Бегић звани “Хусо“ који је био командир групе, терети се да је пропустио да предузме нужне и разумне мјере да спријечи њему подређене, Сафета Ковачевића, Мухамеда Анадолца, Абида Љубијанкића, Сабахудина Хафурића и друге припаднике из те групе, да врше њихово физичко и психичко злостављање, иако је знао да се наведени полицајци спремају да предузму такве радње, што су у његовом присуству и чинили, па је такво премлаћивање трајало готово цијелом вожњом, до мјеста Јапанска кривина код насеља Изачић, гдје је након тога извршена договорена размјена између представника Војске РС и представника V корпуса А РБиХ.

Оптужени Сафет Ковачевић, Мухамед Анадолац, Абид Љубијанкић и Сабахудин Хафурић се терете да су извршили кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. тачке а) и б) у вези са чланом 29., а све у вези са чланом 180. став 1. КЗ-а БиХ, а осумњичени Хусеин Бегић се терети да је извршио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. тачке а) и б), у вези са чланом 180. став 2. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba