Вијести

У КАКЊУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРИБЛИЖАВАЊУ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

15.02.2013. 15:39

Представници Тужилаштва БиХ учествовали су на округлом столу у Какњу, који је организован с циљем приближавања рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ локалним заједницама широм Босне и Херцеговине.

У КАКЊУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРИБЛИЖАВАЊУ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Упосленици Тужилаштва БиХ су презентовали историју и организацију Тужилаштва БиХ, статистичке податке о раду Тужилаштва БиХ, као и досадашњи рад на предметима ратних злочина представницима локалне заједнице, међу којима су били присутни начелник општине и представник Општинског вијећа, те око 70 представника удружења жртава, представници локалних органа власти, полиције, правосуђа, невладиних организација, као и заинтересовани грађани.

На округлом столу, рад Тужилаштва БиХ су представили Ириса Чевра, стручни савјетник у Посебном одсјеку за ратне злочине и Борис Грубешић, руководилац Одсјека за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ.

Учесницима округлог стола презентована је структура Тужилаштва БиХ и Посебног одсјека за ратне злочине, те специфичност рада на предметима ратних злочина, који се односе на догађаје који су се десили прије 17 или више година.

Како би боље разумјели рад Тужилаштва БиХ, присутнима је презентована сложеност рада на предметима ратних злочина, у којима је често потребно саслушати више десетина свједока те прикупити и по неколико стотина доказних материјала у оквиру једног предмета.

Присутнима је појашњено да су због тога предмети ратних злочина специфични, захтијевају више времена, те шта је све потребно урадити како би се неки предмет окончао кроз све фазе, од покретања истраге и подизања оптужнице, затим фазе суђења, па све до правоснажне пресуде.

Учесници округлог стола су имали прилику питати представнике Тужилаштва БиХ о стварима које их интересују из домена рада Тужилаштва БиХ.

Округли сто у Какњу је одржан у организацији Хелсиншког одбора за људска права Републике Српске, уз подршку Амбасаде САД-а у Босни и Херцеговини.

Представници Тужилаштва БиХ редовно учествују на округлим столовима и конференцијама посвећеним приближавању рада Тужилаштва БиХ локалним заједницама и грађанима широм Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba