Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ШЕФОМ ОЕБС МИСИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

05.02.2013. 15:17

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, Флечер М. Бартон (Fletcher M. Burton), посјетио је данас Тужилаштво БиХ и састао се са главним тужиоцем Гораном Салиховићем.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ШЕФОМ ОЕБС МИСИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Господин Бартон честитао је главном тужиоцу на његовом именовању, те изразио одлучност ОЕБС-а да настави подржавати Тужилаштво БиХ у његовом раду, као и напорима и изазовима у будућности.

Главни тужилац и шеф Мисије ОЕБС-а разговарали су о сарадњи коју имају ОЕБС и Тужилаштво БиХ, те нарочито о будућем процесуирању неријешених предмета ратних злочина у Босни и Херцеговини, као и корацима који се требају предузети како би се обезбиједила ефикасна процесуирања предмета ратних злочина и успоставила владавина права.

Господин Бартон је поздравио ангажованост главног тужиоца, те напоменуо да се Мисија спрема покренути нови пројекат који ће обезбиједити ресурсе за ангажовање особља за додатну подршку, тренинге и обуке, као и оперативне трошкове Тужилаштва БиХ.

Пројекат ће бити финансиран донацијама влада Норвешке, Швајцарске, САД-а, Велике Британије и Италије.

„Драго ми је да је Мисија ОЕБС-а препознала напоре Тужилаштва БиХ на успостави владавине права у Босни и Херцеговини. Процесуирање предмета ратних злочина један је од наших кључних приоритета и захвалан сам Мисији и државама донаторима на помоћи у нашим напорима да обезбиједимо правду за жртве и безбједније окружење за живот свих грађана БиХ и будућих генерација које долазе“ - рекао је Салиховић.

Господин Бартон је честитао главном тужиоцу недавно потписивање и ступање на снагу Протокола о сарадњи Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Р Србије у кривичном гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

„Регионална сарадња је кључна да се спријечи некажњеност за све починиоце који су се склонили изван граница“ - рекао је Бартон.

Мисија ОЕБС-а ће наставити радити заједно са Тужилаштвом БиХ, како би се обезбиједила пуна имплементација потписаног споразума, као и потписивање будућих споразума о сарадњи са другим земљама у региону.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba