Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA ŠEFOM OESS MISIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

05.02.2013. 15:17

Šef Misije OESS-a u BiH, Fletcher M. Burton, posjetio je danas Tužiteljstvo BiH i sastao se sa glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA ŠEFOM OESS MISIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Gospodin Burton je čestitao glavnom tužitelju na njegovom imenovanju, te izrazio odlučnost OESS-a da nastavi podržavati Tužiteljstvо BiH u njegovom radu, kao i naporima i izazovima u budućnosti.

Glavni tužitelj i šef Misije OESS-a razgovarali su o suradnji koju imaju OESS i Tužiteljstvo BiH, te naročito o budućem procesuiranju neriješenih predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kao i koracima koji se trebaju poduzeti kako bi se osigurala učinkovita procesuiranja predmeta ratnih zločina i uspostavila vladavina prava.

Gospodin Burton je pozdravio angažiranost glavnog tužitelja, te napomenuo da se Misija sprema pokrenuti novi projekat koji će osigurati resurse za angažiranje osoblja za dodatnu podršku, treninge i obuke, kao i operativne troškove Tužiteljstva BiH.

Projekt će biti financiran donacijama vlada Norveške, Švicarske, SAD-a, Velike Britanije i Italije.

„Drago mi je da je misija OESS-a prepoznala napore Tužiteljstva BiH na uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Procesuiranje predmeta ratnih zločina jedan je od naših ključnih prioriteta i zahvalan sam Misiji i državama donatorima na pomoći u našim naporima da osiguramo pravdu za žrtve i sigurnije okruženje za život svih građana BiH i budućih generacija koje dolaze“ - rekao je Salihović.

Gospodin Burton je čestitao glavnom tužitelju nedavno potpisivanje i stupanje na snagu Protokola o suradnji Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine R Srbije u kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

„Regionalna suradnja je ključna da se spriječi nekažnjenost za sve počinitelje koji su se sklonili izvan granica“ - rekao je Burton.

Misija OESS-a će nastaviti raditi zajedno sa Tužiteljstvom BiH, kako bi se osigurala puna implementacija potpisanog sporazuma, kao i potpisivanje budućih sporazuma o suradnji sa drugim zemljama u regionu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba