Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИЛИЈЕ МАРТИНОВИЋА И ДАНИЈЕЛА ДУСПЕРА

21.01.2013. 15:21

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:
- Илије Мартиновића, рођеног 31.07.1991. године у општини Какањ, стално настањеног у општини Чапљина, раније осуђиваног, држављанина БиХ, и
- Данијела Дуспера, рођеног 12.02.1990. године у општини Какањ, стално настањеног у општини Чапљина, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени Мартиновић Илија и Дуспер Данијел се терете да су одређени период времена до 21.10.2009. године, на подручју Босне и Херцеговине, прикупљали оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему, у намјери њихова извоза у иностранство.

Оптужени се терете да су у три наврата, на подручју Габеле, општина Чапљина, починили три кривично-правне радње на начин да су приликом провођења посебних истражних радњи, прикривеним истражиоцима који су се представили као купци из Р Хрватске, минско-експлозивна средства и другу војну опрему продавали за одређени новчани износ, те да су у возилу марке VW тип Passat караван, бх. регистарских ознака, у намјери извоза у Р Хрватску, без дозвола прописаних законима БиХ, држали већу количину поменутог оружја.

У оптужници се такође наводи да су оптужени, наведеног периода, у својим кућама и помоћним просторијама које користе, посједовали укупно 147,87 грама зељасте биљне материје и 24 сјеменке биљне материје, која представљају опојну дрогу Cannabis која је, одлуком институција БиХ, уврштена на Листу опојних дрога, психотропних твари, биљака из којих се може добити опојна дрога и прекурсора.

Због свега наведеног, оптужени се терете да су починили кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. става 1. примјеном члана 29. и 53. КЗ БиХ („Сл. гласник БиХ“ број: 32/03), те се даље оптужени Мартиновић терети за кривично дјело посједовање и омогућавање уживања опојних дрога из члана 239. КЗ Ф БиХ, као и оптужени Дуспер за кривично дјело посједовање и омогућавање уживања опојних дрога из члана 239. КЗ Ф БиХ, а све примјеном члана 53. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba