Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 8 OSOBA ZBOG RATNOG ZLOČINA

04.01.2013. 14:30

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 8 optuženih koji se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Kladnja.

Optužnica je podignuta protiv:

- Safeta Mujčinovića, rođenog 1949. godine u Srebreniku

- Selmana Busnova, rođenog 1960. godine u općini Sokolac

- Nusreta Muhića, rođenog 1960. godine u Kladnju

- Zijada Hamzića, rođenog 1965. godine u Kladnju

- Ramiza Halilovića, rođenog 1961. godine u Kladnju

- Nedžada Hodžića, rođenog 1968. godine u Kladnju

- Hariza Habibovića, rođenog 1971. godine u Kladnju

- Osmana Gogića, rođenog 1971. godine u Kladnju

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između pripadnika Vojske Republike Srpske sa jedne strane i pripadnika Teritorijalne obrane R BiH sa druge strane, u svojstvu dužnosnika i pripadnika policijskih struktura, TO i Vojne policije na području općine Kladanj, zajedno sa drugim pripadnicima TO R BiH i Stanice javne bezbjednosti općine Kladanj postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su u razdoblju od mjeseca svibnja 1992. godine pa do druge polovice mjeseca srpnja 1993. godine sudjelovali u nezakonitom zatvaranju civilnog pučanstva srpske nacionalnosti, nečovječnom postupanju prema civilima, premlaćivanju i nanošenju teških tjelesnih ozljeda, oduzimanju prava na pravično suđenje, uskraćivanju liječničke pomoći bolesnima i drugim nečovječnim djelima i različitim oblicima zlostavljanja civilnog pučanstva, u mjestu Stupari, općina Kladanj.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ-a BiH, a optuženi Selman Busnov i Safet Mujčinović se terete i po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba