Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA DRAGIČEVIĆA (1962)

21.12.2012. 15:33

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Dragičevića, koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. KZ-a BiH.

Tužilac Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Zorana Dragičevića zvanog „Zoka“ i „Krompir“, rođenog 29.03.1962. godine u Sarajevu, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH.

Optuženi Zoran Dragičević lišen je slobode dana 03.12.2012. godine, od strane ovlaštenih policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

On je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u vremenskom periodu od 02.05.1992. godine do mjeseca decembra 1994. godine, kao pripadnik Oružanih snaga Republike Srpske, učestvovao u progonu civilnih osoba nesrpske nacionalnosti u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići u opštini Novo Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, Zoran Dragičević je, koristeći bespomoćnost jedne osobe ženskog spola, nad istom izvršio silovanje, a učestvovao je i u nečovječnom postupanju, mučenju, fizičkom zlostavljanju, nezakonitom zatvaranju i pljačkanju imovine civilnih osoba nesrpske nacionalnosti.

Zoran Dragičević se sumnjiči da je učestvovao u ratnim zločinima kao saučesnik optuženog Veselina Vlahovića Batka.

Optuženi Zoran Dragičević je pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama e), f), g) i k) KZ-a BiH. 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba