Vijesti

U OPŠTINI PROZOR IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

03.12.2012. 15:18

Dana 30.11.2012. godine, u opštini Prozor izvršena je ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH.

Na lokaciji Hudutsko – Jablaničko jezero, u opštini Prozor, izvršena je ekshumacija, prilikom koje su pronađeni ostaci jednog tijela.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni u Gradsko groblje Sutina u Mostaru, radi obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije, te zbog medicinske obrade i uzimanja DNK uzorka.

Sa ovog tijela uzeti su uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtve. DNK analiza uzorka radit će se u laboratoriji Međunarodnog instituta za nestale osobe (ICMP). 

Ovoj ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Policijske stanice Prozor, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Izvršenom ekshumacijom je rukovodio istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba