Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ALDINA HARBAŠA (1982)

07.11.2012. 15:16

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Aldina Harbaša koji se tereti za krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Aldina Harbaša zvanog „Ado“, rođenog 06.03.1982. godine u mjestu Izačić, općina Bihać, državljanina BiH.

Optuženi Aldin Harbaš se tereti da je 02.10.2009. godine, po prethodnom dogovoru u Bihaću sa NN osobom iz R Slovenije, iz koristoljublja, za novčani iznos od 1.800,00 eura, uspostavio telefonski kontakt i organizovao ilegalni prelazak šestočlane porodice albanske nacionalnosti iz R Srbije, sa područja Kosova, preko državne granice Bosne i Hercegovine u R Hrvatsku, mimo zvaničnog graničnog prelaza, iako je znao da se radi o državljanima koji ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice iz Bosne i Hercegovine u R Hrvatsku.

U optužnici se navodi da je Harbaš dogovorio sa trećom osobom da ta osoba ilegalne emigrante preveze do Rijeke za dogovoreni iznos od 2.000,00 eura, koji bi mu bio isplaćen u Rijeci. Počinioci su navedenog dana oko 22:00 sata zaustavljeni u svojoj namjeri i spriječeni od strane službenih osoba Granične policije BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba