Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE

29.10.2012. 15:06

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog za ratne zločine počinjene na području Bihaća i Cazina.

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

- Safeta Kovačevića zvanog „Pape“, rođenog 18.09.1973. godine u Vikićima, općina Bihać, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Osumnjičeni Kovačević, lišen je slobode od strane policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, a po nalogu tužioca iz Regionalnog tima br. 1 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Kovačević je pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta „Atif Dudaković i drugi“ i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika vojne policije 5. korpusa Armije RBiH počinio krivično djelo ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti. Osumnjičen je za krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika čl. 175. KZ-a BiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva čl. 173. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH je predložilo određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. tačke a) i b) ZKP-a BiH.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji posjeduje i državljanstvo Republike Hrvatske te bi odlaskom sa teritorije BiH postao nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi ovaj osumnjičeni mogao ometati istragu, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora proslijeđen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba