Vijesti

OPTUŽENI BLAŠKO BUDIĆ (1968) I MIRKO PUŠIĆ (1982) SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

24.10.2012. 15:32

Optuženi Blaško Budić i Mirko Pušić sporazumno su priznali krivnju za kazneno djelo opisano u optužnici Tužiteljstva BiH od 20.04.2012. godine.

Optuženi:

- Blaško Budić, rođen 06.04.1968. godine u općini Posušje gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo udruživanje radi počinjenja kaznenih djela iz čl. 249. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH, te kazneno djelo pripremanje kaznenog djela iz članka 248. KZ-a BiH u svezi sa čl. 29. KZ-a BiH. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH je predložio da Sud BiH optuženog Blaška Budića uvjetno osudi, tako što će mu izreći kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i istodobno odrediti da se ista neće izvršiti ako u roku od 2 (dvije) godine ne izvrši novo kazneno djelo.

- Mirko Pušić, rođen 29.08.1982. godine u Zagorju, nastanjen u Pušićima, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo udruživanje radi počinjenja kaznenih djela iz čl. 249. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH, te kazneno djelo pripremanje kaznenog djela iz članka 248. KZ-a BiH u svezi sa čl. 29. KZ-a BiH. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH je predložio da Sud BiH optuženog Mirka Pušića osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci.            

Optuženi Blaško Budić i Mirko Pušić se terete da su se udružili u organiziranu skupinu, zajedno sa Agimom Jefkajem i Mijom Spillmannom, radi pribavljanja imovinske koristi s ciljem nedozvoljenog prebacivanja 18 osoba romske nacionalnosti preko državne granice Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane patrole Jedinice GP BiH Kamensko.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje, optuženi su u cijelosti priznali izvršenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 20.04.2012. godine.

Predložene kazne sukladne su ulozi optuženih u izvršenju kaznenih djela koja su opisana u optužnici Tužiteljstva BiH od 20.04.2012. godine.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje, optuženi su se obvezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom kaznenom predmetu i o svim izvršiteljima, suizvršiteljima i suučesnicima u izvršenju kaznenih djela za koja ih tereti optužnica. U tom smislu, optuženi su suglasni da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obvezuju da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji im, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba