Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA JEDNOG OSUMNJIČENOG U PREDMETU „BOS“

22.10.2012. 15:12

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za jednog osumnjičenog, koji je lišen slobode u okviru predmeta kodnog naziva „Bos“.

Osumnjičeni S.H. (1971), državljanin BiH i R Srbije, lišen je slobode dana 19.10.2012. godine od strane ovlaštenih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je istog dana predat na postupanje Tužilaštvu BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH. Između ostalog, mjera pritvora predložena je iz razloga što postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, naročito zbog činjenice da posjeduje dvojno državljanstvo, te postoji osnovana bojazan da bi, ukoliko se nađe na slobodi, mogao napustiti područje Bosne i Hercegovine i na taj način postati nedostupan pravosudnim organima gonjenja u BiH.

Pritvor je predložen i zbog opasnosti da bi osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, mogao uticati na svjedoke, saučesnike ili pomagače i na taj način uticati na tok krivičnog postupka.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3., pranja novca iz člana 209. stav 2. i krivičnog djela carinske prijevare iz člana 216. stav 3. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba