Vijesti

U OPĆINI ŠEKOVIĆI U TOKU JE EKSHUMACIJA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

15.10.2012. 15:02

U općini Šekovići u toku je ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH, koja je započeta u petak 12.10.2012. godine.

Prilikom ekshumacije na lokaciji Trnovo, u općini Šekovići, pronađeni su skeletni ostaci više osoba, a tek nakon dobivanja DNK izvještaja će se utvrditi o kojem broju osoba je riječ.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu radi identifikacije žrtava. DNK nalaz će se raditi u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Ekshumacijom rukovodi istražilac Tužilaštva BiH koji, po instrukcijama tužioca, koordinira rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije prisustvuju predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS-a, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba