Vijesti

DANA 09.10.2012. GODINE IZVRŠENA JE EKSHUMACIJA U OPĆINI ZVORNIK, A U OPĆINI BUSOVAČA SE DANAS NASTAVLJA EKSHUMACIJA ZAPOČETA DANA 09.10.2012. GODINE

10.10.2012. 15:15

U općinama Zvornik i Busovača obavljene su ekshumacije pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH.

Na lokaciji Kazanbašča u općini Zvornik, dana 09.10.2012. godine, izvršena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni skeletni ostaci najmanje tri osobe.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu radi identifikacije žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Na lokaciji rudnik kvarca Crni potok u općini Busovača, dana 09.10.2012. godine započeta je ekshumacija koja se danas nastavlja. Dana 09.10.2012. godine na ovoj lokaciji su pronađena eksplozivna sredstva, tako da se danas obavljaju radovi čišćenja terena, da bi se ekshumacija mogla nastaviti.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji u Zvorniku su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS-a, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH, a ekshumaciji u Busovači prisustvuju, uz predstavnike Instituta za nestale osobe BiH i ljekara sudske medicine, još i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i predstavnici Specijalne policijske jedinice – Alpinistički tim Federalne uprave policije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba