Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 6 OSUMNJIČENIH OSOBA U OKVIRU AKCIJE “BOSS”

14.09.2012. 15:13

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba koje je SIPA lišila slobode, te predala Tužilaštvu BiH u okviru akcije kodnog naziva „Boss“.

U okviru istrage u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH je zaprimilo izvještaj SIPA-e o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a zbog počinjenog krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3., u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje iz člana 210. stav 3., pranja novca iz člana 209. stav 2. i carinske prijevare iz člana 216. stav 3. Krivičnog zakona BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za osumnjičene sa inicijalima A.S., K.S., A.S., I.S., J.K. i D.S.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je iz razloga što postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, naročito zbog činjenice da posjeduju dvojno državljanstvo, te postoji osnovana bojazan da bi, ukoliko se nađu na slobodi, mogli napustiti područje Bosne i Hercegovine te na taj način postati nedostupni pravosuđu BiH.

Pritvor je predložen i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, mogli ponoviti isto krivično djelo, odnosno nastaviti sa dovršenjem započetih krivičnih djela.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba