Vijesti

U TOKU JE EKSHUMACIJA U OPŠTINI ŠEKOVIĆI

12.09.2012. 15:37

U opštini Šekovići, na lokaciji Trnovo, u toku je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH, a ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje dvije osobe. Identitet stradalih osoba bit će utvrđen naknadnom analizom.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i predstavnici MUP-a RS-a.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provođenje zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba