Vijesti

U OPŠTINI MARTIN BROD U TOKU JE EKSHUMACIJA POSMRTNIH OSTATAKA PRONAĐENIH NAKON IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA NA JEDNOJ LOKACIJI

07.09.2012. 15:14

Na lokaciji Donji Reljići, na području opštine Martin Brod, u toku je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH, a do sada je ekshumiran veći broj posmrtnih ostataka za koje se, prema njihovom stanju, pretpostavlja da nisu žrtve iz proteklog rata, već da bi se moglo raditi o starijim posmrtnim ostacima.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Identifikacioni centar u Banjaluci, gdje će biti urađena detaljna DNK analiza.

Ekshumacijom rukovodi istražilac Tužilaštva BiH, koji po instrukcijama tužioca koordinira rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije. U procesu ekshumacije sudjeluju predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Operativni uredi Banjaluka i Bihać, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, koji vrše uviđaj i osiguravaju lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba