Вијести

ЕНВЕР ОКАНОВИЋ, МЕХМЕД ЛИБИЋ И АСМИР МАШИЋ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

05.09.2012. 15:15

Оптужени Енвер Окановић, Мехмед Либић и Асмир Машић споразумно су признали кривицу за учињена кривична дјела у оквиру предмета против оптуженог Раме Бркића и др. (акција кодног назива Кастел).

Споразум о признању кривице са тужиоцем из Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ склопили су оптужени:

-          Енвер Окановић, рођен 24.04.1964. године у Бихаћу, гдје је и настањен, држављанин БиХ,  

-          Мехмед Либић, рођен 03.03.1968. године у Бихаћу, гдје је и настањен, држављанин БиХ, и 

-          Асмир Машић, рођен 17.05.1968. године у Бихаћу, гдје је и настањен, раније осуђиван, држављанин БиХ.

Ови оптужени признали су учињење кривичних дјела описаних у оптужници и то оптужени Окановић неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 1. Кривичног закона БиХ, у вези са кривичним дјелом неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 238. став 1. Кривичног закона Федерације БиХ, а оптужени Либић и Машић злоупотреба положаја или овлаштења из члана 383. став 1. КЗ ФБиХ, у вези са чланом 55. истог Закона (продужено кривично дјело).

Оптужени, потписивањем споразума, у потпуности признају извршење кривичних дјела која им се стављају на терет оптужницом Тужилаштва БиХ од 12.01.2012. године, а која је у потпуности потврђена од судије за претходно саслушање Суда БиХ дана 25.01.2012. године.

Тужилац и одбрана сагласни су да, на основу споразума, Суд БиХ изрекне оптуженим Енверу Окановићу и Мехмеду Либићу условну осуду којом се оптуженом Окановићу утврђује казна у трајању од двије (2) године, а која се неће извршити ако оптужени у року од четири (4) године (вријеме провјеравања) не учини ново кривично дјело и оптуженом Либићу казна затвора у трајању од једне (1) године и шест (6) мјесеци, а која се неће извршити ако оптужени у року од три (3) године (вријеме провјеравања) не учини ново кривично дјело, те Асмиру Машићу казну затвора у трајању од пет (5) мјесеци и петнаест (15) дана, као и мјере безбједности одузимања предмета употријебљених или намијењених извршењу кривичног дјела и који су настали извршењем кривичног дјела.

Предложена казна је у складу са улогама оптужених у извршењу кривичних дјела која су описана у оптужници у предмету против Раме Бркића и др.

Такође, потписивањем споразума о признању кривице, оптужени су се обавезали да ће свједочити о свим чињеницама које су им познате у овом кривичном предмету и о свим извршиоцима, саизвршиоцима и саучесницима у извршењу кривичних дјела за које их терети оптужница. У том смислу, оптужени су сагласни да ће на позив Суда БиХ свједочити пред Судом БиХ.

Овим споразумом оптужени потврђују да су упознати са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ. Они истовремено потврђују да изјаву о признању кривице дају добровољно, свјесно и са разумијевањем, те се обавезују да ће надокнадити трошкове кривичног поступка у износу који им евентуално одреди Суд БиХ.

Склапањем споразума оптужени се одричу права на суђење, те права на жалбу на пресуду коју им, на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba