Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА

16.07.2012. 14:57

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против два лица, која се терете да су учинила кривично дјело примање дара и других облика користи из члана 217. став 1. Кривичног закона БиХ. Оптужница је подигнута против:

- Јолдић Нехре, рођене 07.05.1963. године у Кисељаку, стално настањене у Тузли, држављанке БиХ и

- Ђерзић Мевлудина званог „Ђерза“, рођеног 13.03.1977. године у општини Живинице гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оба наведена лица запосленици су Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине – Регионални центар Тузла.

Оптужени се терете да су неутврђеног датума, прије 16.03.2012. године, у Живиницама, радећи као стручни сарадник и виши стручни сарадник за ревизију и контролу Управе за индиректно опорезивање - Регионални центар Тузла, приликом обављања редовне контроле пословања предузећа „Media Sky“ д.о.о. Живинице, по претходном договору, од власника наведеног предузећа Мулавдић Елвиса, затражили дар у износу од 3.000,00 КМ и један преносиви компјутер, с тим да би они у записнику о контроли пословања предузећа износ утврђених обавеза по основу пореза на додату вриједност, умјесто реално утврђених 26.000,00 КМ, умањили на износ од око 4.000,00 КМ.

У оптужници се наводи да је власник предузећа „Media Sky“ д.о.о. Живинице, Мулавдић Елвис, фиктивно пристао на овај договор, претходно о томе обавијестио службенике Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA), који су по приједлогу Тужилаштва БиХ и наредби Суда БиХ провели потребне истражне радње симулираног давања поткупнине и дана 16.03.2012. године, Мулавдић Елвис је оптуженој Јолдић Нехри предао суму од 3.000,00 КМ, коју је она узела и присвојила.

Оптужени се терете да су као службена лица у институцијама Босне и Херцеговине, учествовањем у почињењу кривичног дјела, захтијевали и примили дар да у оквиру својих овлаштења изврше што не би смјели извршити, чиме су починили кривично дјело примање дара и других облика користи из чл. 217. ст. 1. у вези са чл. 29. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba