Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG PRIMANJA MITA

16.07.2012. 14:57

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe, koje se terete da su počinile krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je podignuta protiv:

-Joldić Nehre, rođene 07.05.1963. godine u Kiseljaku, stalno nastanjene u Tuzli, državljanke BiH i

- Đerzić Mevludina zvanog „Đerza“, rođenog 13.03.1977. godine u opštini Živinice gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Obje navedene osobe su uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine – Regionalni centar Tuzla.

Optuženi se terete da su neutvrđenog datuma, prije 16.03.2012. godine, u Živinicama, radeći kao stručni saradnik i viši stručni saradnik za reviziju i kontrolu Uprave za indirektno oporezivanje - Regionalni centar Tuzla, prilikom obavljanja redovne kontrole poslovanja preduzeća „Media Sky“ d.o.o. Živinice, po prethodnom dogovoru, od vlasnika navedenog preduzeća Mulavdić Elvisa, zatražili dar u iznosu od 3.000,00 KM i jedan prenosivi računar, s tim da bi oni u zapisniku o kontroli poslovanja preduzeća iznos utvrđenih obaveza po osnovu poreza na dodatu vrijednost, umjesto realno utvrđenih 26.000,00 KM, umanjili na iznos od oko 4.000,00 KM.

U optužnici se navodi da je vlasnik preduzeća „Media Sky“ d.o.o. Živinice, Mulavdić Elvis, fiktivno pristao na ovaj dogovor, prethodno o tome obavijestio službenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su po prijedlogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH proveli potrebne istražne radnje simuliranog davanja potkupnine i dana 16.03.2012. godine, Mulavdić Elvis je optuženoj Joldić Nehri predao sumu od 3.000,00 KM, koju je ona uzela i prisvojila.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, učestvovanjem u počinjenju krivičnog djela, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše što ne bi smjeli izvršiti, čime su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz čl. 217. st. 1. u vezi sa čl. 29. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba