Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RADETA VIŠNJIĆA (1973)

04.07.2012. 15:11

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radeta Višnjića, koji se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 2. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radeta Višnjića, rođenog 06.08.1973. godine u Zvorniku gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi Rade Višnjić tereti se da je dana 13.12.2011. godine oko 03:15 sati, u mjestu Tabanci u opštini Zvornik, po prethodnom dogovoru s drugim, njemu poznatim NN osobama, počinio krivično djelo krijumčarenja.

Prema navodima optužnice, NN osobe su u čamcu sa vanbrodskim motorom bez potrebnog odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu preko rijeke Drine, prevezle 98 grla sitne stoke, uglavnom ovaca i jagnjadi.

Navedena stoka bila je prevezena bez potrebne veterinarske i druge dokumentacije na bosanskohercegovačku stranu rijeke Drine, a optuženi je vršio istovar navedene stoke.

Navedene radnje protivne su članovima 5. i 7. Pravilnika o uslovima uvoza i provoza živih životinja, proizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova, stočne hrane i otpadaka životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu („Službeni glasnik BiH“, br. 52/09), a optuženi je u navedenim radnjama otkriven i spriječen od strane ovlaštenih službenih osoba Jedinice granične policije Zvornik.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba