Vijesti

U OPŠTINAMA ZVORNIK I VLASENICA IZVRŠENE EKSHUMACIJE TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

20.06.2012. 15:08

Pod nadzorom Tužilaštva BiH, izvršene su ekshumacije u opštinama Zvornik i Vlasenica.

Na dvije lokacije, na području opštine Zvornik, izvršene su ekshumacije. U procesu pronalaska i identifikacije na prvoj lokaciji, na lokalitetu Križevića, pronađeno je više posmrtnih ostataka ljudskih tijela. Posmrtni ostaci jednog ljudskog tijela ekshumirani su na drugoj lokaciji, na lokalitetu Planinci.

Na lokaciji Džemat u opštini Vlasenica, također je izvršena ekshumacija, prilikom koje je pronađeno više ostataka ljudskih tijela.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti forenzički obrađeni i uzet DNK uzorak radi daljeg vještačenja, te utvrđivanja identiteta žrtava ratnog zločina putem DNK analize.

Procesom ekshumacija na terenu koordinirao je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u postupku ekshumacija sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, radnici i mehanizacija Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba