Vijesti

U OPĆINI BRATUNAC IZVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

19.06.2012. 15:07

U općini Bratunac izvršena je ekshumacija pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH. Na tri lokacije u općini Bratunac izvršena je ekshumacija, prigodom koje su pronađeni ostaci više ljudskih tijela.

Na lokaciji Burnice – Podjezero pronađeni su ostaci jednog tijela, na lokaciji Glogova - mikrolokacija Avdagina njiva pronađen je cijeli ljudski skelet, a na lokaciji Mratinci – Oborište pronađeni su ostaci više tijela.

Pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije nazočili su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS-a, liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba