Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МИЛАНА ЛЕКЕ (1969)

08.05.2012. 15:25

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Милана Леке, рођеног 12.09.1969. године у Сарајеву, настањеног у општини Груде, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени Милан Леко се терети да је у временском периоду од 22.07. до 19.09.2010. године, након што је набавио већу количину необиљежене акцизне робе од њему познатих лица, с намјером стављања у промет, у више наврата из своје куће у Грудама исту стављао у промет, односно продавао акцизну робу – цигарете разних марки које нису биле обиљежене контролним и пореским маркицама на начин прописан пореским законодавством БиХ, супротно члану 25. Закона о акцизама у Босни и Херцеговини.

Према наводима оптужнице, оптужени Леко се терети да је у својој кући неовлаштено и без пратеће дозволе и документације о поријеклу држао пиштољ без припадајућег спремника-оквира за муницију, као и два комада оквира за пиштољ и 28 комада метака непознатог калибра, чије држање је забрањено чланом 11. Закона о оружју (Народне новине ЗХК бр. 4/2001).

Наведену акцизну робу, као и ватрено оружје и муницију која је пронађена дана 22.09.2010. године, привремено су одузели овлаштени полицијски службеници Федералне управе полиције.

Оптужени Милан Леко се терети да је ставио у промет производе који нису обиљежени контролним и пореским маркицама на начин прописан пореским законодавством БиХ, те да је неовлаштено држао ватрено оружје чија набавка грађанима уопште није дозвољена, чиме се терети да је учинио кривично дјело недопуштен промет акцизних производа из члана 210а став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине и кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. став 1. Кривичног закона Федерације БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba