Вијести

У ОПШТИНИ ОЛОВО ИЗВРШЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ТИЈЕЛА ЖРТАВА УБИЈЕНИХ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ

30.04.2012. 13:29

У четвртак, 26.04.2012. године, на локалитетима градских гробаља Јасен и Тисово брдо, под надзором Тужилаштва БиХ, проведен је процес ексхумације посмртних остатака жртава из протеклог рата.

На локалитету градског гробља Јасен пронађени су дијелови посмртних остатака, за које се претпоставља да припадају лицу мушког пола. Пронађени посмртни остаци са ове локације пребачени су у ЈКП „Градска гробља“ Високо, гдје ће бити извршена обдукција и узет ДНК налаз ради идентификације.

На локалитету градског гробља Тисово брдо пронађени су комплетни посмртни остаци једног лица, за које се претпоставља да је женског пола. Узети су коштани узорци за ДНК анализу, након тога је тијело враћено у гробно мјесто, гдје ће остати до коначне идентификације.

Извршеном ексхумацијом руководио је стручни сарадник Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, који је по инструкцијама тужиоца координисао рад полицијских, форензичких и других овлаштених лица која врше процес ексхумације. Овој ексхумацији присуствовали су представници Института за нестала лица БиХ, љекар судске медицине, радници и механизација ЈКП-а „Градска гробља“ Високо, као и полицијски службеници ПС Олово, који су вршили увиђај и обезбјеђивали локацију.

Тужилаштво БиХ, заједно са институцијама које су укључене у процес тражења несталих лица у БиХ, наставља активности на процесу ексхумација и тражења несталих у свим крајевима БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba