Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŽELJKA RODINA (1965)

02.04.2012. 15:12

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Rodina, koji se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točke c) i f) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 29. istog Zakona.

Tužitelj Tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Rodina zvanog “Dum“ i „Rodin“, rođenog 21.10.1965. godine u Mostaru, nastanjenog u Splitu, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi Željko Rodin se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH, u svojstvu isljednika Sigurnosno – informativne službe (SIS) brigade HVO-a „Knez Domagoj“, u vremenskom razdoblju od sredine mjeseca srpnja do konca mjeseca rujna 1993. godine, u zatvorima poznatim pod nazivima logor „Dretelj“, „Gabela“ i „Silos“, na području općine Čapljina, postupao protivno odredbi članka 3. stavak 1. točke a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine.

Optuženi se tereti da je osobno, skupa s drugim osobama i neidentifikovanim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u ispitivanju i tjelesnom zlostavljanju, ubojstvu, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje zatvorenim civilima, povredama tjelesnog integriteta, povredama osobnog dostojanstva, činjenju uvrijedljivih i ponižavajućih postupaka, te nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine pučanstva.

Između ostalog, optuženi se tereti da je sudjelovao u tjelesnom zlostavljanju i ispitivanju jednog zatočenika, što je za posljedicu imalo njegovu smrt.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba