Вијести

У ОПШТИНИ ПРИЈЕДОР ЗАВРШЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ТИЈЕЛА ЖРТАВА УБИЈЕНИХ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ

19.03.2012. 15:00

На три локације, на подручју општине Приједор, завршена је ексхумација под надзором Тужилаштва БиХ, а ексхумирани су посмртни остаци два лица, за којe се претпоставља да припадају лицима бошњачке националности. Идентитет страдалих лица биће утврђен накнадном анализом.

У процесу проналаска и идентификације на првој локацији, на локалитету мезарја Кевљани, нису пронађени посмртни остаци људских тијела. Комплетни посмртни остаци једног лица ексхумирани су на другој локацији у селу Козаруша II, локација Деумићи, док су у насељу Хамбарине - Брђани, пронађени некомплетни посмртни остаци једног лица.

Након проналаска, скелетни остаци транспортовани су у просектуру Шејковача, у Санском Мосту, ради даљег вјештачења те утврђивања идентитета жртaва ратног злочина путем ДНК анализе.

Процесом ексхумације на терену координисао је истражилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, а у поступку ексхумације учествовали су службеници Института за нестала лица БиХ, вјештак патолог судско-медицинске струке, као и полицијски службеници МУП-а РС, који су вршили увиђај и обезбјеђивали локацију.

Тужилаштво БиХ, заједно са осталим агенцијама за провођење закона, као и институцијама које учествују у процесу тражења и идентификације несталих лица, наставља рад на процесу тражења и ексхумације посмртних остатака жртава ратних злочина, у свим крајевима Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba