Vijesti

U OPĆINI PRIJEDOR ZAVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA UBIJENIH U PROTEKLOM RATU

19.03.2012. 15:00

Na tri lokacije, na području općine Prijedor, završena je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a ekshumirani su posmrtni ostaci dvije osobe, za koje se pretpostavlja da pripadaju osobama bošnjačke nacionalnosti. Identitet stradalih osoba bit će utvrđen naknadnom analizom.

U procesu pronalaska i identifikacije na prvoj lokaciji, na lokalitetu mezarja Kevljani, nisu pronađeni posmrtni ostaci ljudskih tijela. Kompletni posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani su na drugoj lokaciji u selu Kozaruša II, lokacija Deumići, dok su u naselju Hambarine - Brđani pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

Nakon pronalaska, skeletni ostaci transportirani su u prosekturu Šejkovača, u Sanskom Mostu, radi daljeg vještačenja te utvrđivanja identiteta žrtava ratnog zločina putem DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i policijski djelatnici MUP-a RS, koji su vršili uviđaj i osiguravali lokalitet.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba