Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IRENE MARKANOVIĆ (1973)

13.03.2012. 15:21

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Irene Markanović, rođene 13.07.1973. godine u Zemunu, Republika Srbija, državljanke BiH i Republike Srbije, koja se tereti da je počinila krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima („Sl. glasnik BiH“ br. 63/10).

Optužnica tereti Irenu Markanović da je u prostorijama svoje preduzetničko zanatsko trgovinske radnje u Brčkom, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, izvršila neovlašteno umnožavanje autorskih djela - knjiga i udžbenika raznih autora, na način da je vršila fotokopiranje knjiga i udžbenika za kojima je vladala veća potražnja, kao i njihovo uvezivanje, protivno članu 20. stav 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“ br. 63/10).

Kako se navodi u optužnici, prilikom pretresa navedenog poslovnog prostora, dana 16.09.2011. godine, pronađena je veća količina fotokopiranih primjeraka knjiga i udžbenika, pripremljenih za stavljanje u promet.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba