Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ПЕТ ОСУМЊИЧЕНИХ

06.03.2012. 14:57

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за пет лица, осумњичених за кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 2., у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене: Х.М., Ф.Ш., Е.Ђ., Б.Ј. и А.К.

Наведени осумњичени су лишени слободе од стране овлаштених полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA, након чега су у законском року предати Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ сумњичи Х.М. да је током децембра 2011. године, с циљем прибављања противправне имовинске користи, организовао групу људи, а осумњичене Ф.Ш., Е.Ђ., Б.Ј. и А.К. да су постали чланови организоване групе, а све ради неовлаштене међународне купопродаје, преноса, држања и превоза опојне дроге „хероин“ и „скaнк“ из Републике Црне Горе у Босну и Херцеговину и земље Европске уније.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора, из разлога предвиђених у члану 132. тачке а) и б) ЗКП БиХ. Одређивање мјере притвора према осумњиченима предложено је због опасности од бјекства, с обзиром да су осумњичени Х.М. и А.К. страни држављани и не посједују држављанство Босне и Херцеговине, нити имају пријављено пребивалиште у БиХ, а осумњичени Ф.Ш. и Б.Ј. посједују и држављанство Републике Хрватске, те би одласком са територије БиХ могли постати недоступни правосуђу БиХ.

Такође, мјера притвора је предложена и због постојања опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba