Odnosi s javnošću

IN MEMORIAM

Tužilac Mirko Lečić (1948-2021)

 

Dugogodišnji tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine u penziji, Mirko Lečić, preminuo je dana 22.08.2021. godine.Tužilac Lečić preminuo je u 74-oj godini života, te je sahranjen u rodnom Visokom. Za vrijeme radnog vijeka Mirko Lečić obavljao je značajne dužnosti u institucijama vlasti u Visokom, gdje je obavljao i dužnost predsjednika Skupštine opštine Visoko 1986. godine.Aktivno se bavio sportom i bio član sportskih udruženja, te je zaslužan i za razvoj sporta u Visokom. Kao tužilac obavljao je dužnosti u tužilaštvima u Kaknju i Sarajevu, a radni vijek okončao je kao tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.  Tužilac Lečić radio je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od 2007. godine do odlaska u penziju krajem 2015. godine. Cijeli period rada u Tužilaštvu BiH tužilac Lečić radio je u Posebnom odjelu za ratne zločine. Kolektiv Tužilaštva BiH sa tugom se oprašta od dugogodišnjeg tužioca i kolege.

 Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača (1955-2021)

 

Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača, nakon duže bolesti, preminula je u Sarajevu dana 28.04.2021. godine u 66-oj godini života.
Jadranka Lokmić-Misirača diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1980. godine.
U kolektivu Tužilaštva BiH, tužiteljica Lokmić-Misirača bila je uposlena od kraja 2003. godine, gotovo od samog osnivanja institucije, a za vrijeme rada i angažmana u Tužilaštvu BiH obavljala je dužnosti tužiteljice i rukovoditeljice Odjela III, zamjenice glavnog tužioca, vršiteljice dužnosti glavnog tužioca, kao i članice i potpredsjednice VSTV-a BiH. Bila je član više radnih i stručnih tijela iz oblasti reforme pravosuđa i jačanja vladavine prava. Kolektiv Tužilaštva Bosne i Hercegovine sa tugom se oprašta od dugogodišnje koleginice.

Tužilac Milorad Barašin (1961-2018)

 

Tužilac Milorad Barašin preminuo je 26.07.2018. godine, u 58-oj godini života.
  Dana 30.07.2018. godine, u prisustvu velikog broja građana, kao i osoba iz pravosudnog, sportskog, javnog i društvenog miljea, sahranjen je u rodnom Srpcu. Tužilac Barašin proveo je 11 godina radeći u Tužilaštvu BiH na pozicijama tužioca, zamjenika glavnog tužioca, rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine, v.d. glavnog tužioca i glavnog tužioca i ostat će u sjećanju kolega prije svega kao dobar čovjek i veliki profesionalac. Bio je posvećen naučnom radu i razvoju pravosudne prakse, naročito u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Tužilac Barašin bio je i istaknuti sportski aktivista i veliki zaljubljenik u sport, naročito u fudbal.
Kolektiv Tužilaštva Bosne i Hercegovine sa tugom se oprašta od dugogodišnjeg kolege.

 

Tužilac Ahmet Halebić (1950-2013)


Ahmet Halebić rođen je 1950. godine.

Tužilac Ahmet Halebić je radio u Tužilaštvu BiH gotovo od samog osnivanja. U mjesecu novembru 2003. godine, odlukom VSTV-a, imenovan je za tužioca Tužilaštva BiH, među prvim tužiocima u ovoj instituciji.

Svojim znanjem, iskustvom i profesionalnim odnosom prema kolegama, tužilac Halebić je ostavio dubok trag u radu i historiji Tužilaštva BiH.

Svojom dobrotom i susretljivošću tužilac Halebić je ostao u dragom sjećanju svih uposlenika Tužilaštva BiH.

Kao iskusni profesionalac i vrhunski pravnik, tužilac Halebić je poznat kao postupajući tužilac u prvom predmetu za krivično djelo terorizma, procesuiranom u Tužilaštvu BiH, te po uspješno okončanom predmetu koji se odnosio na procesuiranje nezakonitosti u Fudbalskom savezu BiH, kao i radu na mnogim drugim predmetima.

Tužilac Halebić je u Tužilaštvu BiH radio do kraja 2012. godine, kada je zbog zdravstvenih problema otišao u penziju.

Ahmet Halebić je preminuo dana 24.12.2013. godine u 63. godini.

Kolektiv Tužilaštva BiH će se uvijek s ponosom sjećati tužioca Halebića.

Anita Čalaga (1974 - 2014)


Anita Čalaga rođena je 5. maja 1974. godine.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine radila je gotovo od samog osnivanja institucije, od 2004. godine, na poslovima referenta-specijaliste upisničara, u pisarni Tužilaštva BiH.
Dugo vremena bila je angažovana na upisniku predmeta ratnih zločina, te je imala značajno iskustvo i znanje u vođenju upisnika i evidencija, kao vrlo bitnog administrativnog segmenta rada tužilaštva.

Izuzetno sistematična, odgovorna i predana poslu, ostala je u lijepom sjećanju svim kolegama.

Anita Čalaga preminula je 11. aprila 2014. godine u 40. godini života.

Njenim odlaskom kolektiv Tužilaštva BiH izgubio je vrijednu koleginicu i dragog prijatelja. Kolektiv Tužilaštva BiH će je se s ponosom sjećati.

Mato Krišto (1968 - 2011)


Mato Krišto rođen je 10. aprila 1958. godine.

U Tužilaštvu BiH radio je od 2004. godine, na poslovima referenta za blagajničko poslovanje.

Izuzetno posvećen i predan svom poslu, precizan i sistematičan, uposlenik u Odjelu za materijalno-finansijske poslove, Mato Krišto ostao je lijepom sjećanju svih uposlenika.

S obzirom na prirodu posla, svakodnevno je ostvarivao kontakte sa svim uposlenicima, te bio drag prijatelj i sagovornik.

Mato Krišto tragično je preminuo 13.03.2011. godine, u saobraćajnoj nesreći, u 53. godini života.

Njegovim odlaskom kolektiv Tužilaštva BiH izgubio je dragog prijatelja i kolegu, kojeg će se uvijek s ponosom sjećati.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba