Odjeli u Tužiteljstvu BiH

Odjel II (Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju)

Odjel II (Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju)

Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju (Posebni odjel II) uspostavljen je formiranjem Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (Tužiteljstvo BiH) u 2003. godini, kada su odjel sačinjavali isključivo međunarodni tužitelji, ovlašteni sukladno tadašnjim izmjenama i dopunama Zakona o Tužiteljstvu BiH.

Nakon toga Odjel je postepeno popunjavan i domaćim tužiteljima, stručnim suradnicima i ostalim potrebnim osobljem.

Od konca 2010. godine ovaj Odjel je u cijelosti sačinjen od domaćih tužitelja, a od 2011. godine u cijelosti domaći uposlenici rade u Odjelu.  

Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju bavi se procesuiranjem počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala, korupcije, terorizma, krijumčarenja osoba, trgovine ljudima, ostalih kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i pružanjem  međunarodne pravne pomoći sukladno zakonu.

Posebnim  odjelom  za  organizirani   kriminal,  gospodarski  kriminal   i  korupciju   rukovode  dva zamjenika  glavnog tužitelja.

Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju ima šest odsjeka, i to:

-       Odsjek za organizirani  kriminal;
-       Odsjek za gospodarski kriminal;
-       Odsjek za korupciju;
-       Odsjek za terorizam;
-       Odsjek za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima; i
-       Odsjek  za  međunarodnu   pravnu  pomoć  i  ostala  kaznena  djela  iz  nadležnosti  Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba