Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА АВГАНИСТАНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ПОВЕЗАН СА НАСИЛНИМ КРИВИЧНИМ ДЈЕЛИМА

04.04.2024. 10:57
Током рада на предмету “ISTOK-SWOT”,  полицијски службеници SIPA-е су идентификовали и лишили слободе осумњиченог на подручју Источног Сарајева. У овом предмету раније је проведена оперативна акција и лишена су слободе двојица осумњичених,  који се већ налазе у притвору.      
  • ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА АВГАНИСТАНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ПОВЕЗАН СА НАСИЛНИМ КРИВИЧНИМ ДЈЕЛИМА

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција, према Суду БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог:

 

- DJAVAD DARWAN,  рођеног 2003. године у Hundus, Авганистан, држављанина Афганистана.

 

Притвор је предложен у складу са чланом 132. став 1. тачке а)  ЗКП-а БиХ, из разлога опасности од бјекства осумњиченог који је страни држављанин, те би одласком из БиХ постао недоступан Тужилаштву БиХ и Суду БиХ.

 

Наведени осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и партнерских агенција и институција за провођење закона и терети се да је као члан организоване групе под називом “BWK”, у временском периоду од средине 2023. године па до почетка 2024. године, учествовао у организовању групе за чињење кривичних дјела кријумчарења миграната на подручју Републике Србије и Босне и Херцеговине, те су вршили незаконит прихват и кријумчарење илегалних миграната који би долазили у БиХ, организујући њихов незаконити транспорт према Р Хрватској и државама ЕУ.

 

Такође се сумњиче да су вршили озбиљно нарушавање безбједносне ситуације у БиХ и међу мигрантском популацијом, као и употребом физичке силе и ватреног оружја извршили отмицу тројице страних држављана, у близини мигрантског кампа у Блажују, које су отели, држали у принудном затварању у тешким временским условима, те им наносили физичке и психичке озљеде, повређивали разним предметима, па их у таквом стању снимали да би од њихових породица и блиских лица која се налазе ван БиХ изнудили откуп у износу од 10.000 евра. Наведени оштећени су пронађени и збринути од стране полиције и надлежних служби, након чега су осумњичени починиоци лишени слободе.

 

У овом предмету је остварена сарадња са Швајцарском Конфедерацијом, ЕВРОПОЛ-ом и ИНТЕРПОЛ-ом, Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ,  Службом за послове са странцима БиХ, апружена је и подршка EU4FAST пројекта за унапређење процесуирања предмета кријумчарења људи и трговине људима.

 

Осумњичени се терети за кривична дјела организирани криминал у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из КЗ-а БиХ, те кривичним дјелима недозвољено држање оружја или експлозивних материја, отмица, изнуда, лаке физичке повреде прописане КЗ-ом Ф БиХ.

 

Приједлог за одређивање притвора упућен је Суду БиХ, гдје је заказано рочиште на којем ће поступајући тужилац детаљно образложити приједлог за притвор.

 

Тужилаштво  БиХ је у овом притворском предмету, са партнерским институцијама, интензивирало истрагу те се врло брзо очекује доношење тужилачке одлуке.

 

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
29.04.2024. -
29.04.2024. -
26.04.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА