Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ У 2023. ГОДИНИ ПОДИГЛО НЕКЕ ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ОПТУЖНИЦА У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, КОРУПЦИЈЕ И НЕКАЖЊИВОСТИ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

16.02.2024. 15:24
Према прикупљеним подацима, у 2023. години подигнуто је 125 оптужница против 299 лица, чиме је Тужилаштво БиХ достигло бројку од укупно 7205 оптужених лица, односно укупно 1130 оптужених лица за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права.    
  • ТУЖИЛАШТВО БиХ У 2023. ГОДИНИ ПОДИГЛО НЕКЕ ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ОПТУЖНИЦА У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, КОРУПЦИЈЕ И НЕКАЖЊИВОСТИ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

У прошлој години подигнуте су оптужнице у неким од најсложенијих предмета за ратне злочине, великом броју предмета из области организованог криминала и корупције, као и значајне оптужнице у предметима тероризма, чак 7 оптужница у предметима са доказима из SKY и АНОМ апликација против више од 60 оптужених лица, међу којима и оптужених који су били запосленици полицијских агенција и институција за провођење закона, а забиљежене су и прве правоснажне пресуде у овим предметима.

 

Изречене су правоснажне пресуде у важним предметима за корупцију, одузета је велика количина незаконите имовинске користи, а изречене су новчане казне у износу већем од 5,3 милиона КМ.

 

У наставку је кратки преглед најзначајнијих активности и резултата.

 

 

РАД ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

 

У Посебном одјелу за ратне злочине, у 2023. години дефинисани су приоритети у укупно 26 предмета, који су прије тога интегрисани из око 40-ак предмета који се односе и обухватају иста лица и догађаје.

Дата су обавезујућа упутства главног тужиоца према поступајућим тужиоцима за доношење тужилачких одлука, те су осигурани потребни људски и технолошки ресурси за реализовање активности потребних за доношење тужилачких одлука у овим предметима, укључујући и формирање тужилачких тимова, уколико је било потребно.

 

Резултат ових активности је да је Посебни одјел за ратне злочине у прошлој години подигао оптужнице у 17 предмета против укупно 70 лица, а међу овим предметима су и предмети у којима су породице жртава и страдалих лица деценијама чекале на доношење тужилачких одлука (предмети Јошаница, Бришево, Бугојно, Зворник, предмети за геноцид итд.), те су у само ових неколико предмета обухваћена убиства преко 1000 жртава, што показује да се радило о изузетно сложеним предметима.

 

Поступајући по обавезујућим упутствима главног тужиоца, тужиоци и стручно особље у ПОРЗ-у у потпуности су ријешили око 400 предмета, односно 90 КТН РЗ предмета (предмети са непознатим починиоцима) и 307 КТА РЗ предмета (предмети који указују на противправну радњу, а у којима није јасно дефинисано кривично дјело ни починилац).

 

Овим активностима значајно је растерећен број предмета, а у складу са одредбама и приоритетима Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

 

Такође, Посебни одјел за ратне злочине наставио је са активностима које требају резултирати процесуирањем лица осумњичених или оптужених за ратне злочине, а које се налазе у сусједним земљама, те заједно са партнерским институцијама и агенцијама, као и Тужилаштвом при МРМКС-у, ради на активностима у борби против некажњивости ратних злочина и привођењу правди осумњичених и оптужених у земљама региона.

 

Одржано је и неколико састанака и конференција како тужилаца из Босне и Херцеговине, тако и регионалних и међународних конференција, гдје је разговарано о системским аспектима процесуирања ратних злочина и остварењу стратешких циљева Ревидиране државне стратегије и припадајућих анекса. Значајна регионална конференција одржана је у Сарајеву у септембру 2023. године, на којој су учествовали сви представнци тужилаштава регије, као и колеге из МРМКС-а. На састанцима је разговарано  и о предметима у којима су евидентирана недоступна лица, а која се налазе у земљама регије.

 

 

РАД ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ,  ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ

 

Током 2023. године подигнуте су неке од најзначајнијих оптужница у борби против организираног криминала у протеклој деценији, а и значајан број предмета корупције добио је тужилачке одлуке или судски епилог.

 

Треба истаћи да је у 2023. години донесена највећа пресуда за коруптивна кривична дјела којом су некадашњи запосленици Службе за послове са странцима БиХ правоснажно осуђени на више од 20 година затвора (12,5 и 8,5 година затвора и одузимање 60 000 КМ незаконите имовинске користи). Такође, донесена је правоснажна пресуда у предмету “Респиратори”, као и првостепена осуђујућа пресуда у предмету против некадашњег министра одбране БиХ, који је осуђен на 3 године затвора.

 

У предметима корупције високог и средњег нивоа подигнуто је 11 оптужница против 15 лица.

 

За високу корупцију оптужени су некадашњи министар за људска права и избјеглице, некадашњи директор Канцеларије за ветеринарство БиХ и виши инспектор МУП-а РС, који је за коруптивна дјела и злоупотребу полицијских ресурса оптужен у оквиру предмета са доказима из SKY и АНОМ апликација.

 

Против запосленика за корупцију средњег нивоа подигнуто је неколико оптужница, међу којима су и оптужени званичници БХАНСА-е, ИДДЕЕА-е БиХ, Граничне полиције БиХ, УИО БиХ, Канцеларије за ветеринарство БиХ.

 

У предметима са доказима из SKY и АНОМ апликација, од укупно 8 подигнутих оптужница, њих 7 је подигнуто у 2023. години.  Међу око 60 оптужених, налази се и 5 запосленика полицијских агенција или институција за провођење закона из Граничне полиције, МУП-а РС, МУП-а ХНК, Министарства безбједности БиХ.

 

Напорима тужилаштва и партнерских агенција реализована су изручења тројице осумњичених у предметима са доказима из SKY и АНОМ апликација из Њемачке, Хрватске и Србије, а ради се на лоцирању и изручењу више осумњичених за којима су расписане међународне потјернице.

 

У 2023. години забиљежене су и прве правоснажне пресуде у овим предметима, када је укупно 13 оптужених у два предмета споразумо признало кривицу у присутности својих адвоката, те су након тога у Суду БиХ осуђени на укупно око 23 године затвора (казне су биле од 1-5 година затвора, зависно од улоге и одговорности оптужених), новчане казне, као и одузимање незаконите имовинске користи.

 

Треба истаћи да у оптужницама у предметима са SKY и АНОМ апликацијама, осим елемената међународног криминала, неовлаштеног промета опојних дрога и прања новца, често има елемената корупције и коруптивних кривичних дјела, нарочито када се ради о кривичним дјелима примања дара, злоупотребе положаја или овлаштења од стране овлаштених службених лица која су обухваћена оптужницом.

 

Кориштење доказа из криптованих апликација SKY и АНОМ помаже Тужилаштву БиХ у расвјетљавању најтежих облика криминала у БиХ.  На овај начин добијени су важни трагови који су послужили за даље процесуирање осумњичених.

 

Тужилаштво БиХ у раду на овим предметима има добру сарадњу са партнерским институцијама и агенцијама за провођење закона у земљама региона, као и у иностранству, укључујући и сарадњу са међународном асоцијацијом ЕВРОПОЛ, који је у два наврата подржао институције БиХ и истакао важност сарадње у борби против организованог криминала у БиХ и региону, са освртом и на предмет кодног назива “Токио”, у којем је лоциран, идентификован и лишен слободе један од најтраженијих бјегунаца са листе ЕУ.

 

Према евиденцијама у предметима на основу оптужница Тужилаштва БиХ са доказима из SKY и АНОМ апликација, у 2023. години више десетина свједока у неколико предмета који су у фази главног претреса, дало је исказе и свједочења у судницама у оквиру којих су свједочили и полицијски службеници партнерских агенција, који су говорили о процесима дешифровања порука и истрага организованих криминалних група.

 

У 2023. години,  након дугогодишње истраге, подигнута је и оптужница у једном од најсложенијих предмета међународног финансијског криминала против више физичких и правних лица повезаних са компанијом фармацеутске дјелатности, те су у том предмету предузете активности након угрожавања безбједности поступајуће тужитељке како би се осигурала заштита поступајућој тужитељки и открила лица одговорна за угрожавање безбједности.

 

У предметима за тероризам, у 2023. години реализована су изручења двојице осумњичених са подручја Р Турске који се сумњиче да су дужи временски период боравили на страним ратиштима на подручју Сирије и Ирака, неки од њих дуже од деценије, а лишен је слободе и један осумњичени на подручју Зенице, који је под истрагом због планирања терористичког напада у БиХ.

 

У предметима Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију битно је истаћи и да су у протеклој години, на основу оптужница овог одјела, изречене новчане казне у износу од око 5,3 милиона КМ, као и правоснажно одузимање незаконите имовинске користи у износу од око 4,2 милиона КМ.                                          

 

Тужилаштво БиХ, Гранична полиција БиХ и остале партнерске институције и агенције за провођење закона процесуирали су велики број починилаца кривичних дјела кријумчарења миграната, као и организовања групе људи ради извршења кривичних дјела кријумчарења миграната. Предузимане су интензивне активности у борби против  трговине људима ради кажњавања починилаца и пружања помоћи и заштите жртвама.

 

На крају, битно је нагласити да је у 2023. години потписан и споразум о сарадњи Тужилаштва БиХ и Канцеларије европског јавног тужиоца, који су у Луксембургу потписали главни тужилац Миланко Кајганић и главна тужитељка Laura Corduta Kovesi, а такође поводом јачања правосудне сарадње у земљама Западног Балкана, група од 20 тужилаца ЕВРОЏАСТ-а (Агенција за сарадњу у области кривичног правосуђа), међу којима тужиоци из региона, као и званичници ЕВРОЏАСТ-а из земаља ЕУ посјетили су Тужилаштво БиХ. Тужилаштво је као домаћин учествовало у низу састанака са представницима тужилаштава региона у борби против организованог, прекограничног и међународног криминала.

 

Надаље, у складу с одлуком и Обавезујућим упутством главног тужиоца, Тужилаштво БиХ је наставило са објављивањем редигованих чињеничних описа оптужница на веб страници, у складу са Смјерницама ВСТС-а БиХ, ради реализовања активности из Комуникацијске стратегије и јачања транспарентности рада институције.

 

Више информација о раду и активностима тужилаштва биће презентовано у годишњој Информацији о раду која ће, у складу са законом, ускоро бити упућена надлежним институцијама, као и у предвиђену парламентарну процедуру.

 

2023. ГОДИНА У БРОЈКАМА

 

Укупно подигнуто оптужница: 125 предмета 199 лица

 

Укупно 130 првостепених пресуда у односу на 284 лица

 

Укупно 128 правоснажних пресуда у односу на 269 лица

 

Укупно предложен 81 споразум о признању кривице у односу на 159 лица (Суд БиХ прихватио 74 споразума за 149 лица, за једно лице одбијен споразум, за 9 лица није било одлуке до краја 2023. године).

 

Укупно изречено правоснажним пресудама 401 година и 4 мјесеца затвора.

 

- Посебни одјел за ратне злочине - 220 година затвора.

- Посебни одјел за организовани криминал, привредни криминал и корупцију 181 година затвора и новчане казне у износу од око 5,33 милиона КМ.

 

Предложено одузимање незаконите имовинске користи у износу од око 13,1 милиона КМ, привремено блокирано располагање имовином у износу од 31,8 милиона КМ.

 

Првостепеним пресудама одузета имовинске корист од око 120 000 КМ, а правоснажним пресудама одузета имовинска корист у износу од око 4,2 милиона КМ.

 

Остварена колективна норма 120,95%

Остварена колективна норма – Одјел I ПОРЗ-101,52%

Остварена колективна норма - Одјел II ПООК-146,20%

 

Квалитет тужилачких одлука - оптужница 96,96%

Квалитет тужилачких одлука - неспровођење и обустава истраге 99,34%

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА
26.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АРМИНА БУРЕИЋА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА
26.04.2024. - ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРКОМ КРАЉЕВИНЕ ШПАНИЈЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА