Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

30.01.2024. 15:03
ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ  
  • ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Период 01.01.2023 – 31.12.2023. године

 

 

КТРЗ - Конкретно кривично дјело и починилац – ратни злочин

Подигнуто оптужница: 17 оптужница против 70 лица

Обустава истрага: 13 предмета против 112 лица

Неспровођење истраге: 13 предмета против 390 лица

Уступљено на кривично поступање другом тужилаштву: 7 предмета, 15 лица

Укупно ријешено КТРЗ предмета на крају извјештајног периода: 60 предмета, 763 лица

Неријешено КТРЗ предмета на крају извјештајног периода: 247 предмета, 2658  лица.

 

КТАРЗ - Неодредиво кривично дјело или починилац – ратни злочин, укупно ријешено: 361 предмет

Неспровођење истраге: 177 предмета

Ријешено на други начин: 152 предмета

Прешло у КТРЗ предмет: 5 предмета

Пренесено на друго тужилаштво: 27 предмета

Неријешено на крају извјештајног периода: 1038 предмета

 

КТНРЗ - Конкретно кривично дјело с непознатим починиоцем – ратни злочин, укупно ријешено: 93 предмета

Неспровођење истраге: 10 предмета

Обустава истраге: 3 предмета

Ријешено на други начин: 20 предмета

Прешло у КТРЗ предмет: 2 предмета

Пренесено на друго тужилаштво: 58 предмета  

Неријешено на крају извјештајног периода: 244 предмета

 

Предмети ријешени путем регионалне сарадње у извјештајном периоду:

Укупно 6 предмета уступљено другом правосуђу, од тога 1 КТРЗ предмет надлежним органима у Републици Србији у фази истраге, а 5 предмета надлежним органима Републике Хрватске и то два КТРЗ предмета у фази оптужења, два КТРЗ предмета у фази истраге и један КТРЗ предмет у фази пријаве.


И даље недоступно 338 лица у 113 КТРЗ предмета, од тога 40 лица су лица ознаке “А”.

 

Укупно неријешених лица “А” у ТБиХ: 129 лица у 51 КТРЗ предмету. Тужилаштво БиХ је укупно завршило на различите начине 682 лица ознаке “А”, а од тог броја уступљено на поступање другим тужилаштвима је 337 лица.

 

Остварење стратешког циља VII Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина (даље: Ревидирана државна стратегија), које се односи на регионалну сарадњу у извјештајном периоду огледа се прије свега у састанцима поступајућих тужилаца из Тужилаштва БиХ са тужиоцима из регије, све у циљу поступања у одређеним предметима ратних злочина. У септембру 2023. године је уприличена Регионална конференција тужилаца о сарадњи и процесуирању ратних злочина на којој је донесено низ закључака у циљу побољшања поступања у предметима са недоступним лицима, тражењу несталих, питања у вези заштићених свједока, транспарентности правосуђа и сл. У току 2023. године о битним питањима регионалне сарадње континуирано је обавјештавано Тужилаштво Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (даље: Тужилаштво МРМКС-а). Тужилаштво БиХ информише Тужилаштво МРМКС-а о упућеним замолницама за међународну правну помоћ и замолницама упућеним путем закључених протокола у земље регије, а по којим замолницама још није поступљено. Тужилаштво БиХ два пута годишње доставља Тужилаштву МРМКС-а податке о раду и низ других информација у циљу састављања полугодишњег извјештаја Савјету безбједности УН-а. Тужилаштво МРМКС-а је асистирало у поступању у приоритетним предметима Одјела I Тужилаштва БиХ који су обавезујућим упутством главног тужиоца Тужилаштва БиХ одређени као приоритетни за рад у 2023. години, све у циљу поступања у сложеним предметима сходно одредбама Ревидиране државне стратегије. Тужилаштво МРМКС-а значајно подржава активности на раду у предметима ратних злочина гдје су лица недоступна органима гоњења у БиХ, а која лица се налазе у земљама регије. Наиме, представници МРМКС-а су понудили да заједничким радом двије канцеларијеМРМКС-а и Тужилаштва БиХ допринесу бољим резултатима рада на приоритетним КТРЗ предметима за 2023. годину. У јулу и септембру 2023. године одржано је низ састанака свих поступајућих тужилаца Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ и више представника Тужилаштва МРМКС-а ради успостављања рада на приоритетним предметима ратних злочина одређених за 2023. годину.

 

Значајну подршку у раду Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ дао је и ангажман међународног правног савјетника у Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Главни тужилац Тужилаштва БиХ је подржао одлуку тужиоца Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове, г. Sergea Brammertza, који је као савјетника у Тужилаштво БиХ предложио г. Douglasa Stringera. Од фебруара 2023. године у Тужилаштву БиХ је повремено боравио међународни стручњак, бивши виши заступник Трибунала и бивши тужилац Трибунала Међународног кривичног суда за бившу Југославију (у даљем тексту: МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (у даљем тексту: МРМКС), г. Douglas Stringer. Међународни стручњак је ангажован на пружању подршке Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ, те сагледавању стања и побољшања организације рада у Одјелу I, а све имајући у виду рокове предвиђене за окончање рада на предметима ратних злочина одређене Ревидираном државном стратегијом. Такође, г. Stringer је директно помагао Тужилаштву БиХ у идентификацији и приступу доказима Тужилаштва МРМКС-а како би се додатно убрзао рад на истрагама и кривичном гоњењу ратних злочина.

 

Конференција главних тужилаца Босне и Херцеговине уприличена је у јулу 2023. године када је разговарано о системским аспектима процесуирања ратних злочина и остварењу стратешких циљева Ревидиране државне стратегије и припадајућих анекса. Поред Регионалне конференције одржане у септембру 2023. године гдје су учествовали сви представнци тужилаштава регије, у Хагу у децембру 2023. године уприличен је састанак представника Јавног тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, представника Тужилаштва МРМКС-а и Тужилаштва БиХ на којем је било ријечи о питањима у вези измјена заштитних мјера свједока и асистенцији Тужилаштва МРМКС-а у ту сврху, како би суд МРМКС-а прихватио наведени захтјев. Надаље, разговарало се и о предметима у којима су евидентирана недоступна лица, а која лица се налазе у земљама регије, те кориштење EDS базе и JDB базе података приликом поступања у предметима ратних злочина.

 

Активности предузете у приоритетним предметима одређеним за 2023. годину значајно су допринијеле реализацији Стратешког циља I и IV Ревидиране државне стратегије, поготово у смислу остварења циља да се у сложеним приоритетним предметима исцрпе све процесно-правне могућности усмјерене ка цјеловитом рјешавању кривичног догађаја и подизању оптужнице.

У циљу поступања по стратешкој мјери заштите и подршке жртвама и свједоцима Ревидиране државне стратегије у извјештајном периоду представници Тужилаштва Босне и Херцеговине и Јавног тужилаштва за ратне злочине Републике Србије су одржали састанке ради поступања у предмету гдје је била потребна подршка свједоцима, оштећенима и жртвама ради њиховог учешћа у кривичном поступку у предмету ратних злочина.

 

Тужилаштво БиХ је ставило на располагање и омогућило свим тужиоцима у Босни и Херцеговини увид и приступ подацима свеобухватне Централизоване базе података ратних злочина, те благовремено поступа по свим упућеним захтјевима, чиме је реализован Стратешки циљ II Ревидиране државне стратегије.

 

У циљу реализације Стратешког циља IIIу Посебном одјелу за ратне злочине у фебруару 2023. године извршен је преглед сложености свих КТРЗ предмета с циљем приоритетног процесуирања сложенијих предмета ратних злочина од стране Тужилаштва БиХ, а све у складу са одредбама Ревидиране државне стратегије. У току 2023. године континуирано се на полугодишњем нивоу вршило ажурирање свих КТРЗ предмета, а са децембром 2023. године прикупили су се сви неопходни подаци за КТАРЗ и КТНРЗ предмете ради лакшег праћења рада на наведеним предметима. О свим отвореним КТРЗ, КТАРЗ и КТНРЗ предметима и детаљима поступања у току 2023. године, Тужилаштво БиХ је почетком јануара 2024. године обавијестило Сталну комисију за ефикасност и квалитет тужилаштава Високог судског и тужилачког савјета БиХ (даље: Стална комисија ВСТС-а БиХ) кроз достављање раније одређених табеларних приказа тражених података.

 

Главни тужилац и руководилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ редовно су вршили надзор над провођењем одредаба Ревидиране државне стратегије те по потреби извјештавали о раду на предметима ратних злочина Надзорни орган за праћење спровођења Ревидиране државне стратегије и Сталну комисију ВСТС-а БиХ.

 

Тужилаштво БиХ је, у складу са преузетим обавезама из Ревидиране државне стратрегије и Анекса Б, извршило неопходне провјере и сачинило збирну ажурирану информацију о предметима у којима су евидентирана лица са додијељеном ознаком “А” од тужиоца Међународног кривичног суда за бившу Југославију („стандардну ознаку ‘А’ – довољно доказа“). У складу са закључцима Високог судског и тужилачког савјета БиХ (даље: ВСТС БиХ), информације о предметима у којима су евидентирана лица са ознаком “А”, Тужилаштво Босне и Херцеговине редовно доставља Сталној комисији ВСТС-а БиХ.

У наставку је табеларни приказ статуса лица ознаке “А” у ентитетским тужилаштвима и Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ те Тужилаштву БиХ, закључно са мјесецом децембром 2023. године.

 

Преглед и табелу можете погледати на овом ЛИНКУ.

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА
26.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АРМИНА БУРЕИЋА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА
26.04.2024. - ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРКОМ КРАЉЕВИНЕ ШПАНИЈЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА